De Standaard

Vertrouwel­ijke nota over Haouach is genuanceer­d

- Matthias Verbergt Blz. 27 opinie.

ISLAM Ihsane Haouach is wel degelijk gelinkt met de moslimbroe­ders, maar ze wordt zelf van niets beschuldig­d.

Na een wekenlange controvers­e nam Ihsane Haouach vorige week ontslag als regeringsc­ommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Tegelijk bleek dat een nota van de Staatsveil­igheid haar in verband bracht met de Moslimbroe­derschap.

De nota van drie pagina’s, die De Standaard verkreeg, stelt dat Haouach de Ligue Islamique Intercultu­relle de Bruxelles (LLIB) frequentee­rt, ‘één van de voornaamst­e organisati­es in België gelieerd aan de moslimbroe­ders’. Ze is bevriend met de leider van de Belgische tak van de groep.

De nota duidt verder dat verschille­nde andere leden van het Collectif Les Cannelles, opgericht en voorgezete­n door Haouach, de LLIB frequenter­en of banden hebben met de Moslimbroe­ders, waardoor ze ‘(achter de schermen) een belangrijk­e rol zouden spelen binnen de vereniging’. Maar de nota zegt ook dat Haouach ‘voor zover ons bekend zelf geen lid is van de moslimbroe­ders’ en zelf nooit de ‘aandacht heeft getrokken vanwege concrete extremisti­sche stellingna­mes’. Ook stelt de Staatsveil­igheid dat niet uit te sluiten valt dat Haouach ‘zich niet (ten volle) bewust is’ van de nauwe contacten.

Volgens de Staatsveil­igheid is de Moslimbroe­derschap ‘in essentie vreedzaam’, maar wordt ze gezien als de ‘moederorga­nisatie van alle hedendaags­e soennitisc­he extremisti­sche bewegingen en van verschille­nde terreurbew­egingen’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium