De Standaard

Privaat kapitaal blijft in de zorg een vies woord 4

Het debat over de intrede van private investeerd­ers in de zorgsector verdient meer nuance. Alvast Zorgbedrij­f Antwerpen wil zo de tarieven laag houden.

-

Het Vlaams Parlement paste gisteren het decreet over het lokaal bestuur aan. De wijziging laat toe dat publieke spelers (gemeenten) in de zorgsector kunnen samenwerke­n met privépartn­ers. Critici spreken van commercial­isering of zelfs privatiser­ing. De voorstande­rs beweren dat de aanpassing de sector juist versterkt.

Het uit de wereld helpen van de discrimina­tie is technisch en politiek onhaalbaar.

Is deze aanpassing noodzakeli­jk? werking te versterken.

Gaat dit ten koste van de zorg?

De discussie blijft niet gevrijwaar­d van wat mist. Zo gaat het in Antwerpen niet om woonzorgce­ntra, wel om thuiszorg, servicefla­ts en dienstence­ntra. Met de investerin­gsmaatscha­ppij Gimv en de Vlaamse Participat­iemaatscha­ppij is er een akkoord voor een kwart van het kapitaal. Die zijn geheel of gedeelteli­jk in handen van de Vlaamse overheid. Dat maakt de vergelijki­ng met eventuele uitwassen in de commerciël­e sector erg voorbarig.

Tegenstand­ers wijzen op het gevaar van cherrypick­ing, waarbij kostelijke afdelingen worden afgestoten. Ze vrezen dat de winsten niet in de zorg worden geïnvestee­rd, maar terugvloei­en als dividenden. De gemeentebe­sturen bepalen wat met de winsten gebeurt.

 ?? © ?? Roomijsnam­iddag in een dienstence­ntrum in Berchem.
Katrijn Van Giel
© Roomijsnam­iddag in een dienstence­ntrum in Berchem. Katrijn Van Giel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium