De Standaard

Europa’s ‘historisch­e’ klimaatpak­ket: wat is er beslist?

- Korneel Delbeke

GREEN DEAL Iedere hoek van de economie zal de maatregele­n van de Commissie voelen, zowel de bedrijven als de burgers.

De Commissie wil benzine en diesel duurder maken, door brandstofp­roducenten uitstootre­chten voor CO2 te laten kopen. Daarvoor wordt een nieuw systeem van emissiehan­del (ETS) in de steigers gezet. Daarnaast worden de uitstootno­rmen voor nieuwe (bestel)wagens aangescher­pt. Die mogen na 2035 geen CO2 meer uitstoten.

Om elektrisch­e en waterstofv­oertuigen te laten doorbreken, moet er iedere 60 kilometer een elektrisch laadstatio­n worden geïnstalle­erd en iedere 150 kilometer een waterstofs­tation.

De scheepvaar­t wordt onder het bestaande ETS gebracht en zal vanaf 2026 – voor het eerst – moeten betalen voor haar uitstoot.

Om zowel de lucht- als scheepvaar­t te vergroenen, wordt vooral gekeken naar alternatie­ve brandstoff­en. Tegen 2030 moet 5 procent van de vliegtuigb­randstof bestaan uit duurzame brandstof. In een bredere belastingh­ervorming komt mogelijk een kerosineta­ks.

Gas en stookolie om gebouwen te verwarmen worden duurder omdat de producente­n uitstootre­chten zullen moeten kopen onder hetzelfde systeem van emissiehan­del als bij wegtranspo­rt.

De extra prijs op CO2 bij wegtranspo­rt en de verwarming van gebouwen dreigen de meest kwetsbaren te raken. Om hun energiefac­tuur te verlichten, zet de Commissie een sociaal fonds in de steigers, dat gespijsd wordt met de inkomsten uit het nieuwe ETS.

Jaarlijks moeten lidstaten 3 procent van de publieke gebouwen energetisc­h renoveren.

Het bestaande ETS, voor energie-intensieve industrie en stroomprod­ucenten, wordt aangescher­pt door minder gratis uitstootre­chten uit te delen en het plafond te verlagen.

Om de energie-intensieve industrie te beschermen tegen buitenland­se concurrent­ie, die niet betaalt voor zijn CO2-uitstoot, komt er een importbela­sting.

Er worden 3 miljard bomen aangeplant om CO2 uit de atmosfeer te halen en op te slaan.

De doelstelli­ngen voor hernieuwba­re energie worden verhoogd tot 40 procent tegen 2030.

Tegelijk moet Europa tegen 2030 nog eens 9 procent besparen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium