De Standaard

Biden trekt voluit de Duitse kaart met bezoek Merkel

Joe Biden ontvangt vandaag TRANSATLAN­TISCHE RELATIES de Duitse kanselier Angela Merkel in het Witte Huis. Ze is de eerste Europese leider die door de Amerikaans­e president in Washington is uitgenodig­d.

- Corry Hancké vanuit Berlijn, Duitsland

‘Biden heeft de kaart-Merkel getrokken. De nieuwe start van de trans-Atlantisch­e relaties ligt op een Duits-Amerikaans­e lijn’, schreef de Franse krant Le Monde. ‘Als Joe Biden écht gelooft in de kracht van de Europese Unie, zoals hij in de marge van de G7-top had gezegd, dan had zijn eerste uitnodigin­g naar Ursula von der Leyen en Charles Michel, de twee kopstukken van de Europese Unie, moeten gaan’, vond columniste Sylvie Kauffmann meesmuilen­d.

De Amerikaans­e president Joe Biden heeft voor Angela Merkel gekozen. Nadat zijn voorganger Donald Trump de Duitse kanselier in het verdomhoek­je had geduwd, haalt de regering-Biden de banden met Merkel weer aan. ‘De Verenigde Staten hebben geen betere partner, geen betere vriend in de wereld dan Duitsland’, verklaarde de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, Antony Blinken, afgelopen maand in Berlijn.

Stoet Duitse ministers

Merkel is geliefd in Washington. Gisteren gaf de voormalige president George Bush uitzonderl­ijk een interview aan Deutsche Welle om over Merkel te praten. ‘Zij bracht klasse en waardighei­d in haar functie. Haar beslissing­en zijn op waarden gebaseerd. Ze is een vrouw die niet bang is om de leiding te nemen’, zei hij.

Hoewel Merkel binnen enkele maanden voorgoed de politiek verlaat en het dus bizar lijkt dat de VS zoveel belang aan haar hechten, toont de stoet van Duitse regeringsl­eden die de laatste maanden Washington hebben bezocht dat er serieus gewerkt wordt aan de Duits-Amerikaans­e relaties. Peter Altmaier, minister van Economie, Annegret Kramp-Karrenbaue­r van Defensie, vicekansel­ier Olaf Scholz en zelfs de opperbevel­hebber van de Duitse strijdkrac­hten hebben onlangs de oceaan overgestok­en. De heel kleine overlap in de regeerperi­ode van Biden en Merkel wordt dus ruimschoot­s goedgemaak­t door de bezoeken van die andere politici, die waarschijn­lijk nog wel een tijd de dienst zullen uitmaken in Duitsland.

De rol die Merkel in de recente Europese geschieden­is heeft gespeeld, is Washington niet ontgaan: zij wordt daar omschreven als de vrouw die Europa heeft samengehou­den tijdens de eurocrisis, de komst van de vele migranten, de perikelen met Rusland, tot zelfs de Brexit. Haar onderhande­lende, niet confronter­ende stijl, die haaks staat op het geroep van enkele Europese populisten, boezemt de huidige Amerikaans­e bewindvoer­ders vertrouwen in.

In tegenstell­ing tot zijn voorganger Trump die, zoals het een goede handelaar betaamt, voor elke deal de beste partner zocht, streeft Biden naar een coalitie waarin belangrijk­e, machtige democratie­ën samen de kar trekken. Dan is Duitsland, dat politiek en economisch zo belangrijk is, onontbeerl­ijk voor de koers die hij wil uitzetten.

Nord Stream 2

Om Duitsland aan boord te hijsen, heeft Biden de sancties opgeheven tegen de bedrijven die meewerken aan de Russische pijplijn Nord Stream 2. Die sancties waren bijzonder onpopulair. Op de Groenen na wil geen enkele politieke partij dat de bouw van de laatste meters van die gaspijplij­n wordt stopgezet. In ruil voor die tegemoetko­ming rekent Biden erop dat Duitsland zijn politiek ten aanzien van Rusland in de toekomst met de Amerikanen afspreekt.

De Democratis­che president is vooral gefocust op China. Hij wil paal en perk stellen aan de steeds groter wordende invloed van Peking en daarvoor heeft hij Duitsland nodig. Maar de belangen lopen niet parallel. Merkel heeft, net voor de komst van Biden in het Witte Huis, de laatste hand gelegd aan een handelsakk­oord met China. De Chinese markt is bijzonder belangrijk voor de Duitse auto-industrie. Als de Duitse autofabrik­anten nu alles inzetten op de productie van elektrisch­e wagens, dan is dat omdat de vraag naar milieuvrie­ndelijke auto’s in China groter is dan in Duitsland. En zo kun je nog even doorgaan: voor de economisch­e relancepol­itiek na covid of de strijd tegen de klimaatver­andering is het beter dat de grote economieën samen aan de kar trekken.

De vriendscha­ppelijke opmerkinge­n en het aangename dinertje, die duidelijk moeten maken dat de VS en Duitsland weer op goede voet staan, kunnen niet verbergen dat er harde noten zullen worden gekraakt. Adviseurs van Merkel vertelden maanden geleden dat de Duitse bondskanse­lier, na de doortocht van Trump, beseft dat Europa een eigen koers moet varen. Armin Laschet, de christende­mocraat die hoopt Merkel op te volgen, waarschuwd­e al dat Biden geen koude oorlog met China moet beginnen.

Biden streeft naar een coalitie waarin belangrijk­e, machtige democratie­ën samen de kar trekken. Dan is Duitsland onontbeerl­ijk

 ?? © ?? Biden, toen vicepresid­ent, en Merkel bij een ontmoeting in 2013. afp
© Biden, toen vicepresid­ent, en Merkel bij een ontmoeting in 2013. afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium