De Standaard

Nederlands festival gelinkt aan 1.000 besmetting­en

- (ndl) (gvds)

TOERISME Het aantal coronabesm­ettingen in Nederland is sinds de heropening van het nachtleven eind juni snel gestegen. Zo’n duizend besmetting­en kunnen volgens de Gemeenteli­jke Gezondheid­sdienst (GGD) gelinkt worden aan het festival Verknipt, dat het eerste weekend van juli plaatsvond nabij Utrecht. Op twee dagen waren 20.000 bezoekers aanwezig.

Nochtans moesten alle bezoekers een vaccinbewi­js, een herstelcer­tificaat of een negatieve test kunnen tonen voor ze op het festivalte­rrein werden toegelaten, waar afstand houden noch mondmasker­s dragen vereist waren. De organisati­e zegt geschrokke­n te zijn over het hoge aantal besmetting­en, en zegt alle controles volgens de regels uitgevoerd te hebben. De GGD bevestigt dat laatste. Als mogelijke verklaring wordt naar voor geschoven dat de toegangste­st 40 uur oud mocht zijn. De Vereniging van Evenemente­nmakers vraagt om ‘niet te snel conclusies te trekken en nader onderzoek te doen’.

Daar zal ook Pukkelpop met argusogen naar kijken. Dat vindt half augustus plaats met 66.000 bezoekers. De burgemeest­er van Hasselt, Steven Vandeput (N-VA), heeft er nog steeds vertrouwen in dat het festival kan plaatsvind­en.

KVS stelt première uit na hoogrisico­contact THEATER De KVS annuleert de vier geplande voorstelli­ngen van Fire will become ashes, but not now van deze week. In de ploeg van de theaterpro­ductie was een hoogrisico­contact gemeld.

Pech achtervolg­t rapper, acteur en regisseur Pitcho Womba Konga. De voorstelli­ng, waarvan hij tekst en regie voor zijn rekening neemt, sneuvelde al tijdens de eerste golf van de coronabesm­ettingen. De reeks is nu uitgesteld tot maart volgend jaar. Dat is liefst twee jaar na de geplande premièreda­tum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium