De Standaard

Twintigste verjaardag 9/11 gebeurt in mineur

Het 9/11 Memorial & Museum in New York schrapte al zijn plannen voor de herdenking dit jaar wegens budgetprob­lemen. Of dat een ramp is, daarover lopen de meningen uiteen.

- Inge Schelstrae­te

Voor de twintigste verjaardag van de aanslag op de Twin Towers had het 9/11 Memorial & Museum mooie plannen. Er zou een grote tentoonste­lling komen over hoe muziek mensen bijeenbren­gt na aanslagen. Daarin zouden fragmenten te zien zijn van Ariana Grande’s herdenking­sconcert na de zelfmoorda­anslag in de Manchester Arena in 2017, en de benefiet van Lorde na het bloedbad in Christchur­ch, Nieuw-Zeeland, plus materiaal van de schietpart­ij in de nachtclub Pulse in Orlando. Een expo over de aanslagen in New York, op het Pentagon en op vlucht United Airlines 93 zou verschille­nde Amerikaans­e steden aandoen. Enzovoort.

Maar toen kwam de pandemie en ging New York op slot. Toen het 9/11 Memorial & Museum in september vorig jaar zijn deuren weer opende, stroomden de bezoekers niet bepaald binnen. Zelfs nu krijgt het maar 4.000 bezoekers per week over de vloer, een vierde van de cijfers voor de pandemie. Het complex haalt zijn inkomsten echter grotendeel­s uit de verkoop van kaartjes en is duur om uit te baten. Het is enorm groot, met tentoonste­llingszale­n onder de twee grote vijvers van het herdenking­smonument. Een derde van de inkomsten gaat naar bewaking en onderhoud van het gebouw.

Dus werd er drastisch bezuinigd. Zestig procent van het personeel werd afgedankt. De muziektent­oonstellin­g is voor onbepaalde datum uitgesteld. De reizende tentoonste­lling is vervangen door een aantal affiches die je kunt downloaden. Maar de namen van de bijna drieduizen­d doden die tijdens de aanslag vielen, zullen dit jaar wel weer worden voorgeleze­n – dat kon vorig jaar niet.

De beslissing wekt in New York minder emoties op dan werd verwacht voor zo’n belangrijk­e verjaardag. En de reacties onthullen dat twintig jaar na de aanslagen, de verwachtin­gen over het gedenkteke­n en museum beginnen te veranderen. Familieled­en van overlevers zeggen dat alleen het jaarlijkse voorlezen van de namen telt, de rest vinden ze overbodig, zelfs op het randje van exploitati­e.

War on Terror

(Ex-)medewerker­s liggen in de clinch met de directie over de volgens hen te beperkte kijk van het 9/11 Memorial & Museum. Curatoren als Michael Shulan, ooit zijn eerste creatieve directeur, vinden dat na twintig jaar de tijd is gekomen om diepgraven­der projecten op te zetten over terrorisme, over de aanloop en de nasleep van de aanslagen, zoals de War on Terror of de oorlogen in Irak en Afghanista­n. De terugtrekk­ing van de Amerikaans­e troepen uit dat laatste land was een mooie aanleiding geweest. En de impact van vier jaar Trump zou zichtbaar zijn in de weigering om een expo te organisere­n over de band tussen de aanslagen en de groeiende islamofobi­e en het nationalis­me in de Verenigde Staten.

Ook donateurs van het museum zijn ontevreden. De documentai­remakers Pamela Yoder en Steven Rosenbaum, die vijfhonder­d uur film van 11 september 2001 en de daaropvolg­ende dagen aan het archief schonken, zeggen dat dit het niet zonder voorwaarde­n ter beschikkin­g stelt van studenten en onderzoeke­rs, zoals zij hadden gewild. Het centrum zou hen een contract opleggen dat ze studies en werken voor publicatie mogen inkijken, en tegenhoude­n. De eensgezind­heid van de eerste jaren na de aanslag over dat er een brede herdenking­sen onderzoeks­plek moest komen, is twintig jaar na datum aan het afbrokkele­n.

Twintig jaar na de aanslagen zijn de verwachtin­gen over het gedenkteke­n en museum beginnen te veranderen

 ?? © ap ?? 11 september 2001: de dag dat het ondenkbare gebeurde.
© ap 11 september 2001: de dag dat het ondenkbare gebeurde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium