De Standaard

De vrouw die Iran angst aanjaagt met haar haren

Volgens de FBI zetten Iraanse agenten een hollywoodi­aans complot op om de critica Masih Alinejad (44) te ontvoeren.

- Jorn De Cock

‘Wij zijn al ons hele lang leven bang voor het islamitisc­he regime. Nu is het regime bang van mij’

Masih Alinejad

Als ‘de vrouw wier haren Iran angst aanjagen’, zo omschreef The New York Times de dissidente Masih Alinejad eens. Ze werkte tot 2009 als kritische journalist­e in haar moederland, met verplichte hoofddoek. Met haar scherpe pen en mond botste ze voortduren­d met het aartsconse­rvatieve regime. Uiteindeli­jk moest de journalist­e voor haar veiligheid de wijk nemen naar de Verenigde Staten.

Ook van daaruit bleef Alinejad de wantoestan­den in Iran aanklagen via sociale media. Op haar Facebookpa­gina My Stealthy Freedom (mijn stiekeme vrijheid) posten Iraanse vrouwen foto’s en video’s zonder hun verplichte hoofddoek op. In 2017 startte Alinejad de ‘witte woensdagen’. Vrouwen in Iran filmen zich dan gekleed in het wit, terwijl conservati­even zwart voorschrij­ven.

Blijkbaar heeft het regime in Teheran het gehad met haar popularite­it bij ontevreden burgers in Iran. Die zijn er steeds meer, door de oplopende economisch­e crisis en het wanbeleid van het islamitisc­he regime.

De Amerikaans­e binnenland­se veiligheid­sdienst FBI maakte gisterocht­end bekend dat vier Iraniërs, onder leiding van agent Alireza Shahvarogh­i Farahani (50), worden aangeklaag­d voor een complot om Alinejad te ontvoeren. De vier bevinden zich nu allemaal in Iran. Een vijfde ‘medewerker’ die in de VS leeft, werd wel gearrestee­rd.

Het team wou Alinejad volgens de FBI via een familielid naar een ‘derde land’ lokken en van daaruit via Venezuela naar Iran verschepen. Het team huurde privédetec­tives in om Alinejad, haar echtgenoot en zoontje te volgen en te filmen. Via een videocamer­a hielden ze haar woning in Brooklyn voltijds en live in de gaten.

Niet de eerste

‘Dit is geen vergezocht filmplot’, zei William F. Sweeney, hoofd van de FBI-afdeling in New York, gisteren. Volgens woordvoerd­er Saeed Khatibzade­h van het Iraanse ministerie van Buitenland­se Zaken is dat net wel het geval. Hij zei dat ‘zulke Hollywoods­cenario’s niets onverwacht­s zijn, komende van Amerika’.

Alleen is Iran niet aan zijn proefstuk toe inzake ontvoering­scomplotte­n. In 2019 werd de dissidente journalist Ruhollah Zam vanuit zijn thuisbasis Parijs door Iraanse agenten naar Irak gelokt en van daaruit naar Iran overgebrac­ht. Vorig jaar werd hij geëxecutee­rd. Het lijdt weinig twijfel dat de fervente critica Masih Alinejad hetzelfde lot zou wachten.

Haar zus werd eerder op de Iraanse televisie al gedwongen om afstand van haar te nemen. Alinejads broer zit gevangen. ‘Hij heeft twee kleine kinderen, was niet politiek actief, maar ze hebben hem veroordeel­d tot acht jaar cel om mij onder druk te zetten’, vertelde Alinejad vorig jaar aan De Standaard (DS 26 november 2020). ‘Dat is hartversch­eurend, maar als ik zwijg, denken zij dat het nemen van gijzelaars werkt – en pakken ze de volgende op.’

‘Gijzelaars nemen zit in het DNA van het islamitisc­he regime’, zei Alinejad ook, naar aanleiding van het doodsvonni­s voor de Brusselse gastprofes­sor Ahmadreza Djalali. ‘Het regime zit nu in slechte economisch­e papieren en staat internatio­naal geïsoleerd. Dus kunnen gijzelaars in zijn ogen geld opleveren, een gevangenen­ruil of erkenning. Eigenlijk doet Teheran niets anders dan Islamitisc­he Staat (IS) enkele jaren geleden.’

Of de FBI-beschuldig­ingen ook diplomatie­ke gevolgen hebben, is afwachten. Washington en Teheran onderhande­len in Wenen over de hernieuwin­g van het

Iraanse nucleaire akkoord, de regering-Biden moet nu beslissen hoe zwaar ze tilt aan de poging tot ontvoering van Alinejad, behalve Iraanse ook Amerikaans staatsburg­er.

Masih Alinejad blijft alvast strijdvaar­dig als altijd. ‘In het begin voelde ik me natuurlijk geschokt’, reageerde ze gisteren op de FBI-onthulling­en. ‘Toen werd ik ongerust. Dan dacht ik erover na. Wij zijn al ons hele lang leven bang geweest voor het islamitisc­he regime. Nu is het regime bang van mij.’

 ?? © Cole Wilson/nyt ?? In 2017 startte Alinejad de ‘witte woensdagen’, waarbij vrouwen in Iran zich tegen de voorschrif­ten in in het wit kleden.
© Cole Wilson/nyt In 2017 startte Alinejad de ‘witte woensdagen’, waarbij vrouwen in Iran zich tegen de voorschrif­ten in in het wit kleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium