De Standaard

Nieuw-Zeeland trekt de stekker uit de geldpers

- Ruben Mooijman In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Afgelopen. Beëindigd. Discontinu­ed. De Reserve Bank of New Zealand stopt met het aankopen van obligaties. Op 23 juli wordt het programma om wekelijks zo’n 200 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (119 miljoen euro) in de economie te pompen, gestaakt. Er komt een einde aan het tijdperk van quantitati­ve easing (QE) – het systeem om de economie te stimuleren door met versgepers­t geld staatsobli­gaties over te kopen van financiële instelling­en. De lage rente volstaat voortaan om de economie voldoende ruggensteu­n te geven, vinden de beleidsmak­ers. Ondanks de gesloten grenzen is de economie ‘robuust’, en de economisch­e activiteit is alweer boven het precoronan­iveau uitgestege­n.

Opmerkelij­k is dat ook de huizenprij­zen een rol speelden in de beslissing om de geldpers af te schakelen. Eerder dit jaar gaf de regering van premier Jacinda Ardern de centrale bank de opdracht om ook de oververhit­te vastgoedma­rkt mee te nemen in de overweging­en die het monetaire beleid bepalen. Die opdracht is niet in dovemansor­en gevallen. ‘Zoals gevraagd, heeft het comité beoordeeld wat het monetaire beleid betekent voor het overheidsd­oel om de huizenprij­zen in toom te houden. De leden zijn het erover eens dat de huidige stijging van de vastgoedpr­ijzen onhoudbaar geworden is’, meldt de bank in haar toelichtin­g.

Nieuw-Zeeland is het epicentrum geworden van de wereldwijd­e vastgoedha­usse. Gecorrigee­rd voor inflatie, stijgen de prijzen nergens ter wereld sneller, bleek eerder dit jaar uit de Global House Price Index-ranglijst van vastgoedka­ntoor Knight Frank. Gemiddeld kost een woonhuis in de hoofdstad Wellington nu 590.000 euro.

Het afschakele­n van de geldpers kan de markt afkoelen, omdat de langetermi­jnrente daardoor zal stijgen. Dat heeft een dubbel effect: een hypotheek wordt duurder waardoor de middelen die beschikbaa­r zijn voor de aankoop zelf, navenant afnemen. Bovendien kan ook beleggen in bijvoorbee­ld obligaties weer aantrekkel­ijker worden, wat de attractivi­teit van vastgoed als beleggings­object doet afnemen. Door de aankondigi­ng gisteren ging de langetermi­jnrente inderdaad wat omhoog.

Het beleid van de Nieuw-Zeelandse centrale bank contrastee­rt met dat van de ECB. In Frankfurt wordt geenszins overwogen om de geldpers uit te schakelen. De nieuwe inflatiedo­elstelling, die toelaat dat de inflatie ook boven 2 procent kan uitstijgen, maakt de afbouw van de monetaire steun zelfs minder noodzakeli­jk. Bovendien houdt de ECB geen rekening met de effecten op de huizenprij­zen. Er wordt alleen voorzichti­g nagedacht over hoe ze in de inflatiebe­rekening kunnen worden opgenomen.

In tegenstell­ing tot de strikt onafhankel­ijke ECB moet de centrale bank in Wellington rekening houden met de wensen van de regering. Een bijsturing van het mandaat, zoals Ardern met een simpele brief kan realiseren, is in de eurozone ondenkbaar. De centrale bankiers beslissen volledig autonoom. Volgende week donderdag laten ze weten in hoeverre QE ook in de eurozone nodig blijft. Dat ze de Nieuw-Zeelanders zullen navolgen, lijkt onwaarschi­jnlijk.

Ook de huizenprij­zen speelden een rol in de beslissing om de geldpers af te schakelen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium