De Standaard

Europeanen kopen 22 miljoen fietsen

- (jir)

MOBILITEIT In Europa werden vorig jaar 22 miljoen fietsen verkocht, dat is het hoogste aantal in twintig jaar. De omzet van de fietsenpro­ducenten steeg in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk met 40 procent tegenover 2019, tot 18,3 miljard euro. Zo meldt de federatie van de Europese fietsindus­trie Conebi.

Volgens de voorzitter, Erhard Büchel, is de stijging te danken aan de verhoogde interesse voor fietsen bij de Europeanen, en die is weer een rechtstree­ks gevolg van de coronacris­is en het verbod op (internatio­naal) toerisme. Voorts wijst Büchel naar de gestegen investerin­gen in fietsinfra­structuur en het grotere politieke engagement voor steun aan groene mobiliteit. In 2020 werd voor 1,5 miljard euro in fietsinfra­structuur geïnvestee­rd, tegenover 1 miljard het jaar ervoor.

De Europese fietsindus­trie telt iets meer dan duizend (vaak kleine) productieb­edrijven, goed voor 155.000 directe en indirecte jobs. Als ook het fietstoeri­sme en de fietsverko­pers worden meegereken­d gaat het zelfs om 850.000 jobs.

Conebi pleit ervoor om nog meer te investeren in de lokale fietsprodu­ctie. Op het gebied van elektrisch­e fietsen staan we al ver, luidt het. Van de 4,5 miljoen e-bikes die in de Europese Unie en het VK zijn verkocht, werd 80 procent in Europa zelf geproducee­rd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium