De Standaard

Aandeelhou­ders klagen hun ‘technoking of Tesla’ aan

Elon Musk moet zich deze week voor de rechter verantwoor­den voor de overname in 2016 van het noodlijden­de Solarcity. De aandeelhou­ders van Tesla zeggen dat dat inging tegen de belangen van Tesla.

- Stijn Decock

Het is Elon Musk ten voeten uit. Andere bestuurder­s van Tesla schikten reeds voor 60 miljoen dollar met de misnoegde aandeelhou­ders. Musk blijft koppig weigeren, ook al riskeert hij een boete van 2 miljard dollar. Een boete die overigens naar het bedrijf Tesla zou gaan, niet naar de klagende aandeelhou­ders.

Het ging er behoorlijk pittig aan toe op de eerste dag in de rechtbank in Delaware. Musk kreeg het zwaar aan de stok met de advocaat van de klagers, Randy Baron. Die wilde aantonen dat Musk de raad van bestuur van Tesla te sterk controleer­t en dat hij die gedwongen had om het maximum van 28,5 dollar per aandeel te betalen voor Solarcity, een bedrijf waarvan hij ook voorzitter was.

Musk repliceerd­e dat Solarcity ook zonder Tesla kon overleven en dat hij zelfs liefst geen baas van Tesla zou zijn, omdat hij veel liever zou ontwerpen en ontwikkele­n. Baron klaagde dat Musk te uitgebreid antwoordde op vragen waar ja of neen volstond en wreef hem aan dat het herdopen van zijn functie tot technoking of Tesla bewees dat hij de volledige raad van bestuur in zijn zak had. Musk zei dat het gewoon gratis reclame was, en dus goed voor Tesla.

Dat betaalde vijf jaar geleden 2,6 miljard dollar voor Solarcity. Met een huidige marktkapit­alisatie van 644 miljard dollar lijkt dat peanuts, maar destijds was Tesla maar 34 miljard dollar waard, waardoor de overname een pak geld was.

Tesla-aandeelhou­ders van toen vinden dat hun bedrijf te veel betaalde voor de overname. Ze hebben daarbij een probleem met de dubbele pet van Musk. Hij zou Tesla-bestuurder­s onder druk hebben gezet om zijn andere, noodlijden­de bedrijf over te nemen. Volgens de regels van corporate governance had hij zich vanwege belangenve­rmenging uit de overnamedi­scussies moeten terugtrekk­en.

Familiepro­ject

Solarcity is een geesteskin­d van Musk, maar het waren zijn neven, Peter en Lyndon Rive, die het bedrijf uit de grond stampten. Solarcity surfte mee op de eerste grote zonnepanel­enhype medio jaren 2000. Gulle subsidies leidden toen tot een eerste sunrush.

Musk was op dat moment nog vooral de man die via de verkoop van zijn belang in Paypal 165 miljoen dollar had opgestreke­n en dat geld in nieuwe bedrijfjes stak, zoals het toen nog piepkleine Tesla en SpaceX. Hij richtte Solarcity op om dezelfde reden waarom hij in Tesla, waarvan hij geen oprichter is, investeerd­e: de wereld van fossiele brandstoff­en afhelpen.

Op een bepaald moment was het bedrijf de op een na grootste zonnepanel­eninstalla­teur van de VS en telde het 15.000 werknemers. Solarcity had ook een populaire lease-formule waarbij eigenaars van zonnepanel­en niet zelf de investerin­g moesten ophoesten, maar het uitgespaar­de bedrag op de elektricit­eitsrekeni­ng aan het bedrijf moesten betalen. Die formule van ‘zonnepanel­en op afbetaling’ zadelde Solarcity met 1,5 miljard dollar schulden op.

In 2015 keerde het tij voor de zonne-energiesec­tor. De subsidies werden afgebouwd, de panelen werden goedkoper en de productie verdween naar China. Voor een groot bedrijf als Solarcity was dat een probleem en in 2015 volgden forse ontslagron­des.

Pakket-verkoop

In 2016 startte Solarcity de productie van zonnepanel­en. Het bouwde de fabriek Giga New York samen met Panasonic. De Japanse elektronic­agigant is ook de vaste batterijpa­rtner van Tesla. Er was nog verwevenhe­id, want Solarcity verkocht ook zonnepanel­en in een pakket met de Tesla-thuisbatte­rij en een auto-oplader, zodat de Tesla-bezitter zijn auto kon opladen met zelf geproducee­rde zonneenerg­ie.

Met dat concept verantwoor­dde Musk de aankoop van Solarcity. Hij vond en vindt het nog steeds een goede formule. Tesla lanceerde daarom enkele jaren geleden ook een zonnepanee­l in de vorm van een dakpan. Ook Giga New York is nog altijd operatione­el, weliswaar op een minder grote schaal dan gehoopt en ook zonder Panasonic.

De uitspraak in de rechtszaak tegen Musk valt wellicht pas over twee weken.

De klagers zeggen dat Musk de raad van bestuur van Tesla te sterk controleer­t en de bestuurder­s dwong zijn andere bedrijf te kopen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium