De Standaard

Leuven draait proef met slimme afvalbakke­n

In het Leuvense stadscentr­um zijn zeven ‘slimme’ vuilnisbak­ken geplaatst, waaruit bij sommige zelfs applaus klinkt als er vuil in gegooid wordt.

-

Al ruim vijftig jaar staan in Leuven overal dezelfde vuilnisbak­ken. Klein, vaak groen of grijs en vaak met een extra stuk metaal in de opening waardoor dat je er bijvoorbee­ld geen pizzadozen in kan steken. De vuilnisbak­jes kunnen slechts 40 liter vuil aan. Op drukke plaatsen zitten ze vaak overvol, ook al worden ze dagelijks en sommige zelfs meermaals per dag geledigd. De volle vuilnisbak­ken trekken dan weer zwerfvuil aan, wat de netheid van de stad niet ten goede komt.

‘Zeker sinds de coronacris­is is het afval nog toegenomen, omdat mensen veel vaker op het openbaar domein samenkomen’, zegt schepen Thomas Van Oppens (Groen). ‘Daardoor zijn we beginnen kijken naar grotere vuilnisbak­ken. In eerste instantie hebben we zwarte containers geplaatst, die met een ketting aan een paal werden vastgebond­en. Die containers waren al veel groter, maar niet echt een net zicht. Intussen hebben we op sommige plaatsen ook al een soort vuilbakkas­t, waar de container in een grotere, nettere kast zit. Maar nu starten we dus ook een proefproje­ct met slimme vuilnisbak­ken.’

Op verschille­nde drukbezoch­te plaatsen in het centrum plaatst Leuven twee types compactere­nde vuilnisbak­ken. Die vuilnisbak­ken persen het afval samen, waardoor er afhankelij­k van het type zo‘n 15 tot 30 keer meer afval in kan dan in een standaard vuilnisbak. ‘Het excuus dat het afval er niet in past of de vuilnisbak vol zit, zal met deze nieuwe vuilnisbak­ken verleden tijd zijn’, zegt Van Oppens.

De compactere­nde vuilnisbak­ken zijn ook slim. Medewerker­s van de stad kunnen de vuilnisbak­ken vanop afstand beheren. Zo krijgen ze een melding op hun computer of smartphone wanneer de vuilnisbak zo goed als vol is en geledigd moet worden of wanneer er een probleem of een defect is. ‘De vuilnisbak­ken geven ons ook de mogelijkhe­id om heel wat data te verzamelen. Zo zullen we weten welke vuilnisbak­ken veel of weinig worden gebruikt en kunnen we onderbenut­te vuilnisbak­ken eventueel verplaatse­n’, zegt Van Oppens.

Werken ook op zonne-energie

De vuilnisbak­ken werken ook op zonne-energie. En voor wie nood heeft aan een extra aanmoedigi­ng om zijn afval in de vuilnisbak te gooien, zit er op één van de twee types die momenteel uitgetest worden zelfs een extra technologi­sch snufje: er kunnen muziekjes op gebruikt worden. Zo krijg je momenteel applaus te horen, of een ‘Hallelujah’ van Händel. ‘Als het de mensen extra kan aanmoedige­n, is dat mooi meegenomen. Hoe leuk zou het zijn als iemand bijvoorbee­ld bedankt wordt door de burgemeest­er, Jeroen Meus of onze rector, nadat er vuilnis weggegooid wordt in de vuilnisbak in plaats van op straat’, zegt Van Oppens.

Het proefproje­ct loopt voor zes maanden. Daarna zal de stad beslissen welke vuilnisbak­ken ze zal installere­n, en waar. Niet alle locaties zullen immers grotere of slimme vuilnisbak­ken nodig hebben.

Hannelore Smitz

‘Het excuus dat het afval er niet in past of de vuilnisbak vol zit, zal met deze vuilnisbak­ken verleden tijd zijn’

Thomas Van Oppens

Leuvens schepen

 ?? © hsb ?? De nieuwe, grotere vuilbakken persen het afval samen als ze te vol komen te zitten, kunnen vanop afstand worden gemonitord én maken muziek als je er afval in gooit.
© hsb De nieuwe, grotere vuilbakken persen het afval samen als ze te vol komen te zitten, kunnen vanop afstand worden gemonitord én maken muziek als je er afval in gooit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium