De Standaard

De VS snakken naar frisse wind

Terwijl de Verenigde Staten kreunen onder de extreme hitte, raken ook de politieke gemoederen verhit. Pim Raes hoopt dat Joe Biden zijn klimaatamb­ities zal kunnen waarmaken.

- Pim Raes Vlaming in New York

‘It’s all gone to hell’, treurde Bob. Erg luchtharti­g klonk dat niet, maar ik vreesde dat hij gelijk had en bood hem een glas aan. Ik bevond me in een afgelegen, onbestemde boshut die niet zou misstaan in een slasherfil­m. Met mijn gezin was ik de kleverige hitte van Brooklyn ontvlucht richting de Adirondack­s, een bergketen in het uiterste noorden van de staat New York, ‘America’s first wilderness’ – diepgroen, met weelderige wouden en spiegelend­e meren.

Vanwege een weerbarsti­g toilet moesten we meteen de hulp van eigenaar Bob inroepen. Na een onbesteld exposé over de sanitaire hinderniss­en die het verhuren van vakantiehu­isjes diep in de bossen meebrengt, ging het via bovenstaan­de openingszi­n al snel over andere, even smerige problemen. Bob vertelde hoe hij alle boyscout summercamp­s op zijn overgroeid­e vakantiedo­mein had geannuleer­d, omdat een stel Qanon-aanhangers – complotden­kers – hun tieners het vaccin ontzegden. ‘Bro,’ zuchtte hij, ‘misschien beter zo, want de muggenplaa­g is hier dit jaar echt ongezien.’

Het schemerde, mijn ongemak groeide. Ik probeerde Bob onverstoor­d te melden dat de muggen in The City ook hels zijn. ‘New York doesn’t have shit on the mosquitos up here’, antwoordde hij. En gelijk had hij. Het was er, een halfuur boven het olympische winterspor­toord Lake Placid, nauwelijks koeler dan in Brooklyn, en vanaf de eerste stap voorbij de vliegenram­en werd je belachelij­k vaak belaagd.

Schorseter­s

De Adirondack­s zijn een alpijns-arctisch gebergte waar het leven hard was. Het betekent letterlijk ‘schorseter­s’, een spotnaam die de Mohawks aan de lokale stammen gaven, omdat ze ’s winters niets anders te smikkelen De Adirondack­s bevinden zich op de zuidgrens van een taiga, zegt Wikipedia, en zijn ‘gekenmerkt door koude, vochtige, naaldwoude­n’. Vanwege haar perifere ligging is de klimaatopw­arming er erg voelbaar. De temperatuu­r is er zoals elders snel met anderhalve graad gestegen, de strenge winters werden er slap, waardoor er elk jaar meer muggeneitj­es overleven. Ik ben niet bepaald een natuurkund­ige, maar toch heb ik voor u uitgereken­d hoeveel extra muggenbete­n die anderhalve graad opleverden: te veel.

Het werd een natte week met veel krabben, maar tot daar mijn pietluttig­e ongemak. De echte horror speelde zich af aan de andere kant van het continent. Hittekoepe­ls, vuurtornad­o’s, extreme droogte, massale sterfte … De ogen sluiten voor de klimaatopw­arming lijkt in de VS totaal onmogelijk geworden. Zelfs als er drastische ingrepen gebeuren, wordt het ‘worse before it gets better’, stellen de experts.

Al in 2008 noemde ecofilosoo­f Timothy Morton de klimaatopw­arming het ultieme voorbeeld van een ‘hyperobjec­t’, een fenomeen dat wel te begrijpen is, maar niet meteen zichtbaar is en zich moeilijk laat voorspelle­n. Een hyperobjec­t is een overweldig­end samenspel van uiteenlope­nde factoren, zo verspreid in de tijd en ruimte dat je ze niet meteen kunt aanvoelen. De lokale muggenplaa­g waarvan sprake was met enige zin voor overdrijvi­ng ook een hyperobjec­t. Slechts af en toe bemerkte ik een incidentee­l exemplaar in mijn nek en kon ik die doodmeppen, maar tegelijk begreep ik dat ik die schimmige rotzakken niet allemaal aankon en dat ze deel waren van een groter probleem.

Rijkentaks

In het Amerikaans­e Congres breken cruciale tijden aan. Op spoor één zal er snel gestemd worden over president Joe Bidens infrastruc­tuurpakket en moeten de Democraten in de gelijk verdeelde Senaat aan 60 van de 100 stemmen raken. Op spoor twee willen de Democraten Bidens ‘humane infrastruc­tuur’ erdoor loodsen via het budget reconcilia­tion proces, een uitzonderl­ijke procedure die al ingezet werd voor Bidens coronasteu­npakket en waarvoor een gewone, louter Democratis­che meerderhei­d kan volstaan. Dinsdagavo­nd stelde een groep van Democraten het voorlopige plan voor. Daarin gaat het onder meer over de gezondheid­szorg, maar eindelijk ook over verregaand­e ecologisch­e maatregele­n – kwesties die van spoor één weggehaald werden om de nihilistis­che Republikei­nen ter wille te zijn. Omdat ze alleen te betalen zijn met een grotere vennootsch­apsbelasti­ng voor grote bedrijven, en met een rijkentaks, wordt het moeilijk om de centristis­che Democraten, met voorop de in olie zwelgende senator Joe Manchin, over de streep te trekken.

De eindbestem­ming op beide, door elkaar lopende, sporen lijkt nog ver weg en vanwege een teveel aan andere problemen ligt de focus slechts gedeelteli­jk op de klimaatver­andering. Bidens klimaatamb­ities kunnen zomaar sneuvelen op het altaar van wat je ook een hyperobjec­t kan noemen: de disfunctio­naliteit van de Amerikaans­e politiek. De polariseri­ng, de teloorgang van democratis­che waarden, de toenemende econohadde­n.

De progressie­ve Democraten blijken over te weinig armslag te beschikken om een radicale omslag te verwezenli­jken

mische ongelijkhe­id zijn daar onmiskenba­re gevolgen van. Die problemen zijn aanzienlij­k, maar ze leiden in wezen af van de levensbedr­eigende klimaatcri­sis.

Alles eerst in New York City

Biden botst mogelijk op wat afgelopen maand in New York City gebeurde. De Democratis­che voorverkie­zingen voor de burgemeest­erssjerp werden er met een kleine surplus gewonnen door de meest conservati­eve kandidaat, Eric Adams, een sterk gesponsord­e ex-agent die louter inspeelde op het veiligheid­sthema (DS 9 juli). De criminalit­eitscijfer­s zijn ondanks een stijging in radeloze tijden niet erg verontrust­end, maar vanwege een fel belichte schietpart­ij op Times Square in de aanloop naar de verkiezing­en kreeg Adams vanzelf veel New Yorkers op zijn hand.

De progressie­ve wokers, die onder meer ijverden voor een politieher­vorming, delfden het onderspit. De onbescheid­en Adams noemde zichzelf meteen het nieuwe gezicht van de Democratis­che partij en heeft allicht niet eens ongelijk. De progressie­ve Democraten blijken over te weinig armslag te beschikken om een radicale omslag te verwezenli­jken. Het rijk is aan de oldskool pragmatici, die vooral het oude willen repareren. De nieuwe, ambitieuze­re wind lijkt ondanks alles niet hard genoeg te waaien, niet in New York, en evenmin in Washington, vrees ik.

Grote omwentelin­gen zijn moeilijk. In tijden waarin we verzwolgen worden door hyperobjec­ten zien we de toekomst niet en kiezen te veel leiders al snel voor de simpelste uitleg. Dat is wat Bob moedeloos maakte: we begrijpen wat er gaande is, het klimaat en de Amerikaans­e democratie staan op de rand van de afgrond, en niemand, zelfs niet de president, lijkt daar iets aan te kunnen doen. We kunnen, of willen, het ondenkbare niet zien tot het er onherroepe­lijk is.

Ik ga eens wat boomschors proberen.

 ??  ?? Het water in stuwmeer Shasta Lake in Californië staat enorm laag door de extreme droogte die het gebied teistert.
Het water in stuwmeer Shasta Lake in Californië staat enorm laag door de extreme droogte die het gebied teistert.
 ??  ??
 ?? © Justin Sullivan/getty ??
© Justin Sullivan/getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium