De Standaard

En weer delft een vrouw met hoofddoek het onderspit

- Els Flour Bestuursli­d Furia (Feministis­che denktank en actiegroep).

NEUTRALITE­IT Ihsane Haouach werd verketterd voor haar uitspraak over de scheiding tussen kerk en staat. Dat vindt Els Flour onterecht.

Ihsane Haouach nam ontslag als regeringsc­ommissaris bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (DS 10 juli). Ze had amper één raad van bestuur meegemaakt, waarin Corentin De Salle (MR) eiste dat ze voortaan haar hoofddoek af zou laten (en daar was hij nog trots op ook). Aan het eind van de zoveelste episode in het ‘debat’ over de hoofddoek heeft weer een vrouw het onderspit gedolven en kloppen een paar mannelijke politici zich op de borst. Ze zijn zich ervan bewust dat dit een wat lastige vaststelli­ng is. Op de website van de MR staat: ‘Denken dat een vrouw slachtoffe­r is alleen omdat een man haar actie afkeurt, dat is in werkelijkh­eid diep seksistisc­h.’

Er was veel te doen over een uitspraak die Haouach begin juli, die stormachti­ge periode, deed in een interview met Le Soir: ‘De vraag is niet: stellen we de scheiding van kerk en staat in vraag? De vraag is: hoe laten we die werken in het licht van een demografis­che veranderin­g.’ Haouach werd om die opmerking verketterd, maar is dat terecht? Die scheiding staat niet letterlijk in de grondwet, laat staan dat je zomaar een lijstje kunt bekijken van wat er wel of niet mee in overeenste­mming is.

Geen kruisbeeld­en meer

België kent een ‘zachte’ scheiding van kerk en staat, die steeds opnieuw vorm krijgt door situaties af te toetsen aan enkele grondwetsa­rtikels. Wat levert dat op in een samenlevin­g met een katholieke traditie? Het vrij onderwijs wordt zowat op gelijke voet gesubsidie­erd met het officiële net, na afspraken over wat er op die scholen wordt onderwezen. Alle ‘gestelde lichamen’ van dit land wonen op 21 juli het Te Deum bij in de Brusselse kathedraal. Van de tien wettelijke feestdagen zijn er zes katholiek en vier seculier. De wedden en pensioenen van de ‘bedienaren der eredienste­n’ komen ten laste van de staat. In 2001 (toen pas, inderdaad) verscheen een ministerië­le rondzendbr­ief om de kruisbeeld­en uit Belgische rechtszale­n te verwijdere­n.

Dat de scheiding van kerk en staat niet vlijmscher­p is, hoeft geen probleem te zijn. Wie weet is die ‘zachte’ scheiding zelfs een sterkte: de katholieke gemeenscha­p staat in België alvast veel positiever tegenover het homohuweli­jk en homo-ouderschap dan die in Frankrijk.

Inmiddels heeft een belangrijk­e minderheid van de Belgische burgers de islam als godsdienst. Daardoor zullen er deels nieuwe toetsingen moeten gebeuren, want de beleving van de islam is niet identiek aan die van het katholicis­me. De voorbije weken kwam zo de vraag op tafel of een regeringsc­ommissaris haar functie kan uitoefenen wanneer ze een hoofddoek draagt. Wel, we hebben gezien hoe die toetsing gebeurt: bot, hysterisch en op de vrouw.

Recht op abortus

Een vrouw met alle nodige kwalificat­ies wordt het recht ontzegd om een functie uit te oefenen, omdat ze een hoofddoek draagt, die volgens enkele grote roepers niet te verenigen valt met de scheiding van kerk en staat. Maar gaat het nu echt beter met de scheiding van kerk en staat dan wanneer Haouach haar functie had kunnen uitoefenen? Ten gronde zijn we daar de voorbije weken niets wijzer over geworden. We kunnen wel vermoeden wat dit ruwe debat betekent voor haar en voor andere moslima’s die een hoofddoek dragen. En de volgende ‘toetssteen’ van de scheiding tussen kerk en staat is al opgedoken: het vrouwenuur­tje in het Brusselse openluchtz­wembad Flow. De MR en Défi hebben daar zo de trom rond geroerd dat zelfs het Vlaams Parlement er al kostbare debattijd aan besteedde.

De onderhande­lingen over de plaats van de katholieke kerk in België waren niet gespeend van soms grote spanningen. Als feministis­che organisati­e zijn we de lange en harde strijd voor het recht op abortus niet vergeten, maar ook niet de voortduren­de dialoog tijdens die strijd. Dat streven naar dialoog missen we keer op keer in de discussie over de hoofddoek.

Zolang we tolereren dat tafelsprin­gers politiek gewin nastreven ten koste van vrouwen die, met hun hoofddoek, volwaardig deel willen uitmaken van deze samenlevin­g, komen we nergens. Die vrouwen oefenen een grondwette­lijk recht op vrije godsdienst­beleving uit dat perfect te verenigen valt met de scheiding van kerk en staat. Het zou iedereen sieren om op zoek te gaan naar die verbinding.

Zolang we tolereren dat tafelsprin­gers politiek gewin nastreven ten koste van vrouwen, komen we nergens

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium