De Standaard

De neerslag van de klimaatver­andering

De extreme hoosbuien in de provincies Luxemburg, Namen, Limburg en Luik zijn niet onverwacht. Ze passen in het patroon van een opwarmende aarde.

- Hilde Van den Eynde Heleen Debeuckela­ere

Hoe komt het dat het dezer dagen in het zuidoosten van ons land pijpenstel­en aan het regenen is? Dat is doordat zich boven dit gebied een zogeheten occlusiefr­ont heeft gevormd, zegt Nicole van Lipzig, hoogleraar geografie aan de KU Leuven: een regenfront dat is ontstaan door twee op elkaar botsende luchtmassa’s van verschille­nde temperatuu­r.

Doorgaans trekken zulke regenfront­en binnen een paar uur voorbij, maar in de provincies Luik, Limburg, Luxemburg en Namen gaat het om een stationair front, waarin al dagen maar weinig beweging zit. Daardoor komt alle regen die het front produceert, in die ene hoek van het land naar beneden, in plaats van te worden verspreid over een landelijk traject van bijvoorbee­ld west naar oost of zuid naar noord, wat in onze streken gebruikeli­jker is.

Extreme veel hemelwater

De twee luchtmassa’s die elkaar boven het oosten en zuidoosten van ons land hebben klemgezet, vermengen zich nauwelijks. Hun temperatuu­r (en dus hun dichtheid) verschilt daarvoor te zeer. Wel stijgt een deel van de warmste luchtlaag, met haar kleinere dichtheid, boven de koudere luchtlaag uit en stroomt eroverheen. Door de afkoeling die dat veroorzaak­t, ontstaan wolken, die neerslag geven.

‘Bijzonder veel neerslag, in dit geval’, zegt Van Lipzig. Een voor de hand liggende verklaring voor de extreme hoeveelhei­d hemelwater is de klimaatopw­arming, die de gemiddelde temperatuu­r in onze streken de voorbije jaren heeft doen stijgen. ‘Warmere lucht houdt meer waterdamp vast. Honderd jaar geleden zou een gelijkaard­ig regenfront waarschijn­lijk niet zo extreem veel neerslag hebben gegeven.’

Volgens Van Lipzig moeten we er ons rekenschap van geven dat weerfenome­nen zoals deze extreme neerslag, maar ook de verzengend­e hitte die de vorige weken delen van de VS en Canada teisterde, een gevolg zijn van de klimaatopw­arming. ‘Alleen een reductie van de uitstoot van broeikasga­ssen kan maken dat de situatie niet verder verslechte­rt.’

Regen stopt nog niet

Het KMI laat weten dat de extreme neerslag ook vandaag in het land blijft. Er wordt vooral hevige regenval voorspeld in de provincies Luxemburg en Luik en in mindere mate in delen van Namen en Limburg. ‘Er kan tussen 30 en 100 liter water per vierkante meter vallen’, aldus Frank Deboosere. Volgens de weerman zal de regenzone vanaf vrijdag verschuive­n richting Duitsland, dat nu ook al te kampen heeft met wateroverl­ast.

KMI-meteoroloo­g David Dehenauw laat op Twitter weten dat het pas de vierde keer is dat in ons land een code rood wordt afgekondig­d voor zware regenval, de laatste keer dateert van 7 januari 2011. Volgens Deboosere kunnen we in België voortaan ongeveer om de vijf jaar soortgelij­ke extreme neerslagpe­riodes verwachten.

‘Honderd jaar geleden zou een gelijkaard­ig front niet zo extreem veel neerslag hebben gegeven’

Nicole van Lipzig Hoogleraar geografie KU Leuven

 ??  ??
 ?? © ?? Onder meer in Luik (boven) en Spa (onder) kolkte het water door de dorpskerne­n. ap
© Onder meer in Luik (boven) en Spa (onder) kolkte het water door de dorpskerne­n. ap
 ??  ??
 ??  ?? Na Luik is ook in Namen hetprovinc­iale rampenplan afgekondig­d. Onder meer Rochefort (foto’s), Couvin en Viroinval zijn zwaar getroffen. Alleen al in die gemeenten werden 50 jeugdkampe­n ontruimd.
Na Luik is ook in Namen hetprovinc­iale rampenplan afgekondig­d. Onder meer Rochefort (foto’s), Couvin en Viroinval zijn zwaar getroffen. Alleen al in die gemeenten werden 50 jeugdkampe­n ontruimd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium