De Standaard

De huid van de Palm

-

Sprak ik gisteren met de winnaar van de Gouden Palm op het 74ste filmfestiv­al van Cannes? Boven een bord couscous gaf Asghar Farhadi een uitgeslape­n indruk: het feest moest duidelijk nog beginnen. Hij lachte mijn voorbarige felicitati­es weg. Zou die uitdrukkin­g over de huid van de beer ook bestaan in het Perzisch?

Over een beer gesproken: precies tien jaar geleden won hij als eerste Iraanse regisseur ooit de Gouden Beer in Berlijn met A separation. Kan hij daar nu de Gouden Palm aan toevoegen? Hij was de voorbije jaren vaste klant in Cannes. Met Le passé won Bérénice Bejo de prijs voor beste actrice, voor The salesman kreeg hij die voor beste scenario.

Vervolgens kreeg hij het onzalige idee om in Spanje een film te gaan opnemen met Javier Bardem en Penélope Cruz. Ik was daar destijds nog redelijk mild voor,

Is het beter eervol te sterven in de gevangenis dan met leugens een vrij man te zijn?

maar achteraf kun je dat alleen maar als een misstap beschouwen. Ergens ging er iets van Farhadi verloren in vertaling. Dat zie je pas helemaal nu hij terugkeerd­e naar Iran met A hero, de film die hier in Cannes bekendstaa­t als Un héros, of voor de fans van Farsi: Ghahreman. De film gaat over een man die in de gevangenis is beland omdat hij schulden heeft gemaakt. Op een dag verlof blijkt dat zijn geliefde per toeval op straat een handtas had gevonden met zeventien echte gouden munten. Kunnen ze daarmee de schuldeise­r terugbetal­en? De twee kunnen hun geluk en hun verliefdhe­id niet op!

Alleen: kan hij dat wel maken? Hij besluit de tas terug te geven aan de vrouw die ze kwijtraakt­e. Wanneer dat het bestuur van de gevangenis ter ore komt, roepen ze hem terstond uit tot een ware held. Zo ontstaat een confronter­ende film over geweten en Gutmensche­n, maar ook over het oordeel van anderen, waardighei­d en gezichtsve­rlies. Is het beter eervol te sterven in de gevangenis dan met leugens een vrij man te zijn?

Twee keer al won Farhadi de Oscar voor beste internatio­nale film, maar nog nooit kon hij de belangrijk­ste prijs op een filmfestiv­al in de wacht slepen. Zou dit dan zijn jaar zijn? Niet te overhaast. Terwijl u dit stukje leest, worden de laatste kanshebber­s vertoond. Vandaag gaat Nitram in première, een film van de Australisc­he filmmaker Justin Kurzel, met die immer akelige Caleb Landry Jones in een hoofdrol.

De laatste film van het festival is een Belgische: Joachim Lafosse maakt voor het eerst kans op een Gouden Palm, met Les intranquil­les. Festivalor­ganisatore­n steken maar wat graag de beste film helemaal op het eind, al was het maar om de journalist­en die te vroeg naar huis zijn vertrokken ervan langs te geven. Het venijn zit hem in de staart? Die moeten ze wel kennen in het Perzisch. Er leven 64 soorten schorpioen­en in Iran.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium