De Standaard

Opgroeien in tegenlicht

-

Een van de eerste plaatsen die ik ooit gegoogeld heb, was Dawson’s Creek. De plek bleek niet te bestaan, of toch niet onder die naam, zoals vaak in tvseries – wie schetst mijn verbazing toen ik ontdekte dat Erinsborou­gh een vrij anagram is van Neighbours? Ik had misschien aandachtig­er moeten kijken: Dawson’s creek speelt zich af in het al even fictieve Capeside in Cape Cod, Massachuse­tts, maar de tienerseri­e werd opgenomen in Wilmington, North Carolina. Verwarrend, we weten het.

Soit. Ik wilde eigenlijk gewoon weten waar die hele kreek van Dawson lag, en wat zo’n kreek precies was, en of ik er kon geraken. Want de generiek van Dawson’s creek (1998-2003) ervoer ik als tiener als een kriebel in de onderbuik: Indian summer met zacht tegenlicht en blije tieners aan de oever van het water, met daarbij de stem van Paula Cole: ‘I don’t want to wait/ for our lives to be over.’ Ja, dat was wat we allemaal wilden, dat het leven ons niet zou ontglippen.

Ik keek dus voor die generiek, de rest ontging me grotendeel­s, ook al was ik precies even oud als de protagonis­ten. Pacey en Joey kende ik wel, Dawson met zijn lelijke kapsel ook, maar geen idee wat het verhaal was.

Nu staat (bijna) de hele zwik op Streamz en het verhaal boeit me nog altijd niet – of niet meer. Hun problemen zijn de mijne niet. Het is een coming-of-ageserie over jongeren die verliefd worden op elkaar (de befaamde Pacey-Joey-Dawson-liefdesdri­ehoek) – en op elke nieuwe leerling. Pacey wordt in het eerste seizoen The graduate-gewijs ontmaagd door de lerares Engels. Als tiener vond ik dat misschien spannend, nu is het vooral strafbaar.

En ongeloofwa­ardig! Misschien omdat James Van Der Beek (Dawson) en Joshua Jackson (Pacey) al twintig waren toen ze kinderen van vijftien moesten spelen? Welke vijftienja­rigen voeren zulke gesprekken met prachtige volzinnen? Op de acteerpres­taties valt weinig af te dingen, maar de decors lijken weggeplukt uit The sound of music of een parochieza­alversie van Romeo en Julia: statige trappen bij een

Kom met zo’n aanpak van homoseksua­liteit af in 2021 en je show wordt gecanceld

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium