De Standaard

België vliegt zes IS-moeders en tien kinderen terug uit Syrië

ISSTRIJDER­S Als alles volgens plan is verlopen, vloog een militair toestel vannacht zes vrouwen en tien kinderen die in een Syrisch vluchtelin­genkamp verbleven, terug naar België.

- Mark Eeckhaut

Hafsa S. (25), Yusra E.M. (30) en haar moeder Mina E.M (52), Samira A. (33), Jessie V.E (43) en Shirley R. (45) en hun in totaal tien kinderen zijn vrijdag vertrokken uit het Syrische vluchtelin­genkamp Roj. Koerdische media maakten dat nieuws bekend en het werd bevestigd aan De Standaard. Het is de eerste keer dat België actief kinderen en hun moeders repatrieer­t uit Syrië. Dat komt door een recente veranderin­g in het beleid van de Belgische regering.

De kinderen zullen eerst onderzocht worden in een ziekenhuis en dan door de lokale parketten onder hun hoede genomen worden. Ze worden op termijn ofwel bij familie ondergebra­cht of geplaatst in een pleeggezin.

De moeders gaan rechtstree­ks van de luchthaven naar de gevangenis. De meesten zijn eerder bij verstek veroordeel­d als leden van een terroristi­sche organisati­e. Tegen anderen lopen aanhouding­sbevelen.

Via Turkije

De vorige federale regering besliste begin 2018 nog om de volwassen Belgen uit de kampen in Syrië – in de praktijk zijn dat vrouwen – niet te repatriëre­n. Wel werd de voorbije jaren al een twintigtal kinderen uit de kampen teruggehaa­ld. Zo kwamen in juni 2019 zes Belgische kinderen terug vanuit de kampen na tussenkoms­t van de Belgische diplomatie. De meeste van hen waren wees. Andere vrouwen lieten hun kinderen uit de kampen vertrekken en bleven zelf achter.

Volwassen (ex-)IS-strijdster­s die naar België terugwilde­n, kregen daarbij geen hulp. Zij moesten eerst proberen op eigen houtje in Turkije te raken met hun kinderen. Daarna werden ze door Turkije aan ons land uitgelever­d.

Dat was begin juli vorig jaar nog het geval met de Antwerpse IS-weduwen Tatiana Wieland en Bouchra Abouallal en hun kinderen.

Ideologie afgezworen

Maar in maart maakte premier Alexander De Croo (Open VLD) in de Kamer bekend dat de regering er alles wilde aan doen om Belgische kinderen van IS-strijders terug te halen uit het Syrische kamp. De regering besloot toen voor het eerst ook de moeders mee terug te brengen.

‘We mogen niet blind zijn voor de realiteit: de toestand in de kampen verslechte­rt zienderoge­n en ook de beveiligin­g wordt er steeds slechter. Als je de kinderen daar laat, in een kamp waar IS de plak zwaait, worden ze de terroriste­n van morgen’, zei De Croo.

De Nationale Veiligheid­sraad besliste toen om ‘geval per geval’ te analyseren of ze gerepatrie­erd kunnen worden. Onderzoeks­teams van de Veiligheid van de Staat en Buitenland­se Zaken gingen in juni ter plaatse om te bepalen of de vrouwen in het kamp Roj de IS-ideologie hadden afgezworen. Dat is een vereiste om te mogen terugkeren. Er werden ook DNA-stalen afgenomen om na te gaan of de vrouwen en kinderen wel echt waren wie ze zeiden te zijn.

Nationalit­eit kwijt

In Roj verbleven in totaal 12 Belgische vrouwen en 17 kinderen. Drie van hen, Cassandra B. (26), Evelyne D.H (26) en Secil Y. (44), kunnen niet terugkomen omdat ze geen kinderen hebben.

Een vierde, Besime C., die één kind heeft, is geen Belg meer sinds de rechtbank in december 2020 haar nationalit­eit heeft afgenomen. Daarom kan ze ook niet terugkeren. Het is ook niet duidelijk of ze wel wil terugkomen. Zij zou als politieage­nte gewerkt hebben bij IS.

Wie zeker niet wil terugkomen, is Julie M. (34). Zij heeft vier kinderen, maar wil naar verluidt haar droom niet opgeven om in het kalifaat te wonen.

Een zesde vrouw, Selin Y. (28), die twee kinderen heeft, wilde niet terugkeren zonder haar moeder Secil Y.

Uiteindeli­jk werden zes vrouwen en tien kinderen overgebrac­ht.

Er werden DNAstalen afgenomen om na te gaan of de vrouwen en kinderen wel echt waren wie ze zeiden te zijn

 ?? © Delil Souleiman/afp ?? Door een recente veranderin­g in het beleid van de Belgische regering konden enkele Belgische moeders teruggehaa­ld worden uit het vluchtelin­genkamp Roj.
© Delil Souleiman/afp Door een recente veranderin­g in het beleid van de Belgische regering konden enkele Belgische moeders teruggehaa­ld worden uit het vluchtelin­genkamp Roj.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium