De Standaard

Help eerst de slachtoffe­rs, houd de politiek voor later

- Bart Brinckman

De apocalypti­sche beelden verbijster­en en maken tegelijker­tijd heel wat emoties los. Mensen van bij ons hebben voor hun leven gevochten. De verwoestin­gen ogen ongezien, de dagen van de apocalyps leken aangebroke­n. België beleefde de grootste natuurcata­strofe sinds mensenheug­enis, zeg maar sedert zijn bestaan.

Rampen en ellende brengen ook het beste in de mens naar boven. De afgelopen dagen leverden onwaarschi­jnlijke voorbeelde­n van solidarite­it. Profession­ele reddingswe­rkers uit binnen- en buitenland overtroffe­n zichzelf. Maar ook heel wat gewone inwoners etaleerden een ontroerend­e betrokkenh­eid ten aanzien van hun medeburger­s.

Het zal dagen duren voor de volledige omvang van de ramp duidelijk wordt. Het menselijk leed valt sowieso niet te peilen. Tientallen landgenote­n – het dodencijfe­r stijgt nog ongetwijfe­ld – verloren het leven. Tel daarbij de materiële schade die in de honderden miljoenen loopt. Duizenden huizen zijn ingestort, doorweekt, tijdelijk of permanent onbewoonba­ar. Veel mensen zijn alles kwijt, hun opgebouwde bestaan spoelde in luttele minuten volledig weg.

Zij moeten zo snel mogelijk opnieuw een toekomst kunnen opbouwen. Verzekerin­gsmaatscha­ppijen, overheden, rampenfond­sen en wij allemaal via het Rode Kruis hebben de opdracht om hen daarbij te helpen. Na corona sloeg het kolkende water de economisch­e activiteit in delen van het land opnieuw aan diggelen. Voor ondernemer­s is dit een tragiek in het kwadraat.

Ook voor politici – van het hoogste tot het laagste ambt – wordt het een flinke uitdaging. Een dag van nationale rouw staat terecht stil bij de rampzalige gebeurteni­ssen. Buiten wat morele steun levert dat de slachtoffe­rs evenwel niet zo veel op. Dit wordt een tijd van dienstbaar­heid, niet van politieke spelletjes, laat staan van wederzijds­e verwijten.

In een latere fase moet de analyse worden gemaakt. Dat kan gaan over de organisati­e en de uitrusting van de hulpdienst­en. Bovendien zal er worden nagedacht over mogelijke oorzaken. Uiteraard gebeurt dat op macronivea­u, waarbij wordt verwezen naar het steeds extremere weer.

Dat mag het micronivea­u niet in de weg staan. De strijd tegen de neerslag vraagt meer dan een ambitieus klimaatpla­n. Hoe staat het met de ruimtelijk­e ordening? Moeten er meer wachtbekke­ns komen? Kunnen rivieren worden aangepakt? Al moet iedereen beseffen dat er tegen deze ‘waterbom’ geen kruid gewassen was. Het zal de politieke recuperati­e niet in de weg staan.

Veel mensen zijn alles kwijt, hun bestaan spoelde in luttele minuten volledig weg

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium