De Standaard

Kiescampag­ne kan niet meer om klimaat heen

DUITSLAND De catastrofe die het westen van Duitsland trof, legt de klimaatver­andering op tafel. CDU-CSU-kopman Laschet wordt in de verdedigin­g geduwd.

- Corry Hancké

‘We moeten sneller naar klimaatneu­traliteit gaan’, zei Armin Laschet donderdaga­vond in een liveinterv­iew vanuit Stolberg, in de buurt van Aken. Hij had geprobeerd om vooral op de ellende van de mensen en de moed van de reddingsdi­ensten te focussen, maar uiteindeli­jk kwam het heikele thema ‘klimaatver­andering’ toch aan bod.

Daar kreeg de minister-president van Noordrijn-Westfalen het lastig. De man die voor de CDUCSU Union de nieuwe kanselier van Duitsland wil worden, is geen groene jongen. Twee jaar geleden toonde hij zich verbaasd dat klimaat wereldwijd zo’n belangrijk thema was geworden. En vorige week ventileerd­e hij zijn bedenkinge­n bij het pakket maatregele­n dat de EU heeft genomen (DS 15 juli). Dat de verbrandin­gsmotor tegen 2035 verdwenen moet zijn, was een keuze die de auto-industrie zelf moest maken, vond hij.

Fluwelen handschoen­en

Ook donderdaga­vond wees hij in het livegespre­k vanuit Stolberg nog eens op de sociaal-economisch­e gevolgen van een te snelle omschakeli­ng naar een groene economie. Laschet pakt de vervuilend­e industrie met fluwelen handmoeili­jk. schoenen aan. Maar op momenten dat hij met zijn laarzen in het water staat en de mensen van zijn regio moet uitleggen waarom hun huizen zijn weggespoel­d, wordt het Laschet zit in het defensief. Probeer na een ramp van deze omvang maar eens over de klimaatver­andering te zwijgen.

Twee andere kanseliers­kandidaten, Olaf Scholz van de SPD en Annalena Baerbock van de Groenen, reisden ook naar het rampgebied en legden de nadruk wel op de klimaatver­andering.

Baerbock incognito

Vooral de Groenen doen al maandenlan­g moeite om de klimaatpro­blemen als het belangrijk­ste thema in de campagne te brengen. Dat is tot nu toe niet gelukt, omdat de media zich vooral hebben bekommerd over enkele serieuze communicat­iefouten die Baerbock heeft gemaakt. Haar cv was opgepimpt en ze heeft enkele letterlijk­e citaten uit andere media in haar politiek boek gebruikt.

De laatste twee dagen is Baerbock in de zwaar getroffen deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts poolshoogt­e gaan nemen. Incognito, zonder camera’s en zonder pers. Volgens haar woordvoerd­er wil ze niet de indruk geven dat ze deze ramp in de kiescampag­ne wil gebruiken.

Wat er ook van zij, 15 juli 2021, de dag dat de hemelsluiz­en opengingen en de rivieren overstroom­den, zal zijn sporen nalaten in de Duitse kiescampag­ne. Doen alsof de problemen van de klimaatver­andering ver van ons bed zijn, is geen optie meer.

In de politieke debatten kan na deze wateroverl­ast geen enkele lijsttrekk­er nog het probleem van klimaatver­andering negeren

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium