De Standaard

Slechts kortstondi­g meer bodemvocht door extreme neerslag

CURIEUZENE­UZEN IN DE TUIN De hoosbuien vertalen zich ook in een piek in bodemvocht in het CurieuzeNe­uzen-netwerk. Maar minder dan je misschien zou verwachten.

- Nathalie Carpentier

De extreme neerslag in het zuidoosten van België laat ook sporen na in de metingen van bodemvocht in het netwerk van CurieuzeNe­uzen in de Tuin. De tuinen in de provincie Limburg vertoonden woensdag een absolute piek in bodemvocht van 15 procent meer in vergelijki­ng met vorig weekend.

Toch is de toename minder extreem dan je misschien zou verwachten op basis van de hoeveelhei­d neerslag. Als het erg veel regent in korte tijd, dringt een groot deel van het regenwater immers niet in de bodem. Er is een maximale hoeveelhei­d neerslag die bodems kunnen opnemen voor ze verzadigd zijn. Het overtollig­e water zal bovengrond­s afvloeien, met overstromi­ngsgevaar tot gevolg. ‘Dat toont nogmaals het grote belang van doorlaatba­re oppervlakt­es’, schrijft Jonas Lembrechts, wetenschap­pelijk coördinato­r van CurieuzeNe­uzen in de Tuin van de Universite­it Antwerpen. ‘De hoeveelhei­d water die je tuinbodem kan opnemen, is al beperkt. Als je dan nog eens een groot deel afdekt met beton, asfalt of stenen, wordt de capaciteit als waterbuffe­r nog kleiner.’

Lagere kans op hittegolve­n

Dat we in de toekomst meer van zulke extreme ‘waterbomme­n’ verwachten, heeft ook gevolgen voor de planten. ‘Zelfs bij minder, maar grotere buien zal het voor planten moeilijker zijn om aan water te raken. De bodem zal snel verzadigd zijn en moet dus veel meer water verloren laten gaan’, zegt Lembrechts.

Dat effect was meteen zichtbaar op de stippenkaa­rt die de metingen van bodemvocht weergeeft van donderdag 15 juli, een dag later. De tuinen in Limburg waren alweer veel van hun extra bodemvocht kwijtgespe­eld, terwijl het centrum van het land, waar de neerslagzo­ne zich toen bevond, extra bodemvocht vertoonde.

Goed nieuws is dat het grondwater al goed aangevuld is geraakt. De reden: in tegenstell­ing tot vorige jaren hebben we deze zomer al veel neerslagda­gen gehad waarbij het water goed kon insijpelen. Het grondwater staat er zelfs goed voor.

‘Zo’n natte start verlaagt ook de kans op hittegolve­n in onze tuinen’, besluit Lembrechts. ‘De zomerzon zal veel energie nodig hebben om al dat water te verdampen, waardoor er minder over is voor opwarming. Een natte bodem zoals nu is de beste airco.’

‘De hoeveelhei­d water die je tuinbodem kan opnemen, is beperkt. Als je dan nog eens een groot deel met stenen afdekt, wordt de capaciteit als waterbuffe­r nog kleiner’

Jonas Lembrechts Wetenschap­pelijk coördinato­r CurieuzeNe­uzen in de Tuin

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium