De Standaard

Adiv krijgt dan toch nieuwe baas

ZAAKCONING­S Er rollen dan toch koppen bij Defensie vanwege de zaak-Conings. Generaal-majoor Philippe Boucké zal niet langer aan het hoofd staan van Adiv. Viceadmira­al Wim Robberecht neemt over en moet ‘de rust laten terugkeren’.

- Peter De Lobel

‘Het is evident dat ik in de komende weken initiatiev­en zal nemen om de werking van de dienst te herzien’, zei minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) bij de bespreking van het rapport van het Comité I over de zaak-Jürgen Conings en de militaire inlichting­endienst Adiv.

Ze heeft zich aan haar woord gehouden. Vrijdag maakte ze bekend dat generaal-majoor Philippe Boucké niet langer aan het hoofd van Adiv zal staan. Viceadmira­al Wim Robberecht neemt zijn plaats in. Robberecht komt van het directoraa­t Human Resources, maar is op dit moment verantwoor­delijk voor Operaties en Training. Half augustus neemt hij de leiding van Adiv over.

Minister Dedonder zei destijds dat ‘wie fouten heeft gemaakt, zal worden gesanction­eerd’. Toch komt het ontslag van Boucké als topman van de militaire inlichting­endienst als een verrassing. De generaal-majoor kwam in zwaar weer terecht omdat zijn dienst er niet van op de hoogte was dat Jürgen Conings, de rechts-extremisti­sche militair die viroloog Marc Van Ranst wilde vermoorden, op een Ocad-lijst stond als potentieel gevaarlijk­e extremist.

Conings’ dreigingsn­iveau werd ingeschat op schaal drie, vier is het maximum. Door allerlei missers, personeels­problemen en vooral gebrekkige communicat­ie bij Adiv, raakte die informatie nooit tot op het juiste niveau en werd ze niet breed genoeg verspreid. Daardoor kon Conings zonder problemen aan wapens komen, zoals raketlance­erders, toen hij op de loop ging.

‘Eigen hachje redden’

In de rapporten van de inspecteur­generaal van Defensie, Peter Devogelaer­e, en het Comité I werd de schuld opvallend genoeg niet gelegd bij Boucké. Ja, er waren fouten gemaakt, maar volgens het Comité I was het probleem vooral dat Adiv een ‘verwaarloo­sde dienst’ is. Boucké staat er nog geen jaar aan het hoofd, dus dat kan moeilijk op hem afgeschove­n worden. De man wordt door andere generaals ook omschreven als ‘erg competent’, ‘een harde werker’ en ‘iemand die zijn mensen mee kan krijgen’.

Tegelijk is te horen dat de relatie met het kabinet-Dedonder niet optimaal was. Dedonder zelf zegt dat ze de beslissing in samenspraa­k met de Chef Defensie (CHOD), admiraal Michel Hofman, genomen heeft. ‘In het belang van onze Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid. Het was geen eenvoudige beslissing en ze werd niet lichtzinni­g genomen, maar was nodig om de rust rond de Adiv te laten terugkeren.’

N-VA-Kamerlid Theo Francken hecht weinig geloof aan die uitleg, en stelt dat Boucké door Dedonder ontslagen is ‘om haar eigen hachje te redden’. ‘Het gaat om een van de meest gerespecte­erde generaals in het leger. Ik kan niet geloven dat de CHOD hiermee akkoord gaat.’ Francken vraagt dat de commissie-Defensie snel bijeenkomt over de zaak.

Dedonder zei dat ‘wie fouten heeft gemaakt, zal worden gesanction­eerd’. Toch komt het ontslag van Boucké als een verrassing

 ?? © tns ?? Wim Robberecht.
© tns Wim Robberecht.
 ?? © rr ?? Philippe Boucké.
© rr Philippe Boucké.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium