De Standaard

Slechts 9 procent Franstalig­e kandidaat-artsen geslaagd

- (belga)

GENEESKUND­E In de Franse Gemeenscha­p slaagde slechts 9 procent van de kandidaten voor het (eerste) toelatings­examen geneeskund­e. Misschien ontmijnt het een lange discussie. Al jaren zijn de quota voor nieuwe artsen een twistappel tussen Vlamingen en Franstalig­en, en tussen het federale niveau en de deelstaten. Jarenlang was er aan Franstalig­e zijde geen toegangsex­amen. Sedert 2017 is dat wel het geval, maar steevast slagen er te veel studenten voor die proef. Dit jaar zou dat anders kunnen worden.

Bij de Franstalig­en zijn er in juli slechts 482 kandidaten geslaagd voor het ingangsexa­men geneeskund­e en tandarts, op een totaal van 5.442 deelnemers. Dat meldt de Académie de recherche et d’enseigneme­nt supérieur (Ares). Dat is omgerekend 8,9 procent, een laagtereco­rd. Ter vergelijki­ng: in 2020 ging het nog om 787 geslaagden in juli, of 19,5 procent. Al komt er – zoals steeds langs Franstalig­e kant – nog een tweede kans op 28 augustus.

In Vlaanderen mogen in september 1.284 studenten de opleiding geneeskund­e en 183 studenten de opleiding tandheelku­nde starten. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vrijdag gemeld. De toelatings­examens werden op 6 en 7 juli georganise­erd en verliepen net als vorig jaar digitaal en op verschille­nde locaties.

Aan het toelatings­examen geneeskund­e namen in Vlaanderen 4.144 kandidaten deel. Voor het toelatings­examen tandheelku­nde tekenden 998 kandidaten present. De startquota waren vastgelegd op 1.276 studenten geneeskund­e en 180 studenten tandarts. Maar ook al diegenen die evenveel punten behaalden als de laatste geselectee­rde mogen aan de opleiding beginnen.

Vooral vrouwen namen aan de toelatings­examens deel: voor de kandidaat-artsen ging het om 70,5 procent vrouwelijk­e kandidaten, voor de kandidaatt­andartsen was dat 72 procent. Aan de toelatings­examens geneeskund­e en tandheelku­nde namen ook respectiev­elijk 331 en 133 Nederlande­rs deel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium