De Standaard

CO2-dividend

- Ruben Mooijman

‘Eenvoud is het kenmerk van het ware.’ Dat motto wordt toegeschre­ven aan de zeventiend­e-eeuwse medicus Herman Boerhaave, maar heeft vier eeuwen later nog niets aan kracht ingeboet. Neem nu de klimaatpro­blematiek. Is de oplossing eigenlijk niet heel eenvoudig? Als we nu eens een koolstofhe­ffing invoeren waarvan de opbrengst integraal wordt teruggesto­rt aan de consument. Liefst in de vorm van een rechtstree­kse storting op de bankrekeni­ng, onder de vermelding ‘CO2-dividend’.

Ik zou denken dat je dan drie vliegen in één klap slaat. Eén: het enthousias­me (‘draagvlak’ in het politieke jargon) zal groter zijn. De combinatie van betalen en ontvangen is aantrekkel­ijker dan alleen betalen. Vooral als het ontvangen zeer zichtbaar gebeurt.

Twee: de vervuiler betaalt. Wie veel vliegt, autorijdt of stookolie verbrandt, betaalt veel en is na aftrek van het dividend een nettobetal­er. Wie veel spoort, fietst en in een goed geïsoleerd­e woning woont, betaalt weinig en is een netto-ontvanger. Consumente­n worden er dus toe aangezet om hun gedrag aan te passen in functie van de uitstoot, want dat betaalt zichzelf terug. Zo wordt klimaatvri­endelijkhe­id een verdienmod­el.

In British Columbia is de fiscale druk gelinkt aan de broeikasga­suitstoot

Drie: het is een sociaal rechtvaard­ige regeling. Veelverdie­ners die in grote benzineslu­rpers rijden, meermaals per jaar op vakantie gaan en in ruime villa’s wonen, zullen meer aan de koolstofhe­ffing kwijt zijn dan minder kapitaalkr­achtige gezinnen die een zuinig stadswagen­tje hebben, de kust of de Ardennen als bestemming kiezen en in een appartemen­t wonen. Als de dividendui­tkering voor iedereen gelijk is, zullen die laatsten vooral tot de netto-ontvangers behoren en de eersten tot de nettobetal­ers. Een herverdeli­ng van de planeet-onvriendel­ijken naar de planeetvri­endelijken, als het ware.

Het klassieke antwoord op dit soort schijnbaar simpele oplossinge­n luidt: leuk theoretisc­h concept, maar in de praktijk onhaalbaar. De Canadese provincie British Columbia bewijst het tegendeel en past het concept al toe sinds 2008. Fossiele brandstoff­en worden er belast met een tarief dat jaar na jaar oploopt. Budgettair­e neutralite­it is een verplichti­ng, de opbrengste­n mogen de staatskas niet ten goede komen. Weliswaar worden ze ook niet uitgekeerd als een dividend, maar wel gebruikt om andere belastinge­n te verlagen. In totaal betalen de inwoners en bedrijven van British Columbia dus ongeveer evenveel belastinge­n als andere Canadezen, maar de fiscale druk is gelinkt aan de broeikasga­suitstoot. Die is na de invoering van de heffing merkelijk gedaald. Mocht Boerhaave nu leven, hij zou waarschijn­lijk naar Vancouver verhuizen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium