De Standaard

Alles op alles om schade te herstellen in provincied­omein

- (ssj)

HUIZINGEN Het provincied­omein van Huizingen was vrijdag een hele dag gesloten als gevolg van een zware overstromi­ng.

De medewerker­s van het provincied­omein in Huizingen waren de hele vrijdag druk in de weer met het herstellen van de schade die was veroorzaak­t door de hevige wateroverl­ast van donderdagn­amiddag.

De Molenbeek, die door de site stroomt, kon het vele water niet meer aan en trad buiten haar oevers. Ook de vijver rond het kasteel liep over. Het lagergeleg­en gedeelte van het domein stond blank, maar door het snelle optreden van directie en personeel kon erger worden voorkomen.

‘We hebben donderdagn­amiddag het domein meteen afgesloten. Nu ja, veel volk was er ook niet vanwege het slechte weer’, vertelt domeinbehe­erder Sarah Staut. ‘We waren goed voorbereid. Onze boerenpaar­den hadden we naar een veilige locatie hogerop gebracht, net als al ons materiaal. Onze minicars hebben we met een vorkheftru­ck opgetild en verplaatst.’

‘Ons dierenpark stond ook onder water, maar voor de dieren was er geen probleem. De pauwen en de andere vogels bleven hoog in hun hok. Ons amfitheate­r is nog altijd overstroom­d, we zullen het water daar moeten wegpompen. De uitbaters van de brasserie in het kasteel hebben met zandzakjes en door te pompen alles in het werk gesteld om het water buiten te houden. Dat is hen ongeveer gelukt, de schade zou er meevallen.’

Het zwaarst getroffen is de speeltuin, pal naast de Molenbeek. Een deel ervan zal vermoedeli­jk vandaag zaterdag nog niet toegankeli­jk zijn.

‘Ook de wandelpade­n rondom de speeltuin raakten beschadigd. Onze mensen vullen de putten op. Iedereen doet hard zijn best zodat we het domein weer kunnen openen. De toiletten aan de speeltuin beneden stonden ook onder water, maar die geraken proper.

Wat verderop langs de Molenbeek staat het voetbalvel­d van KHO Huizingen nog altijd onder.

 ?? © ?? Ook de redders worden ingezet voor het herstellen van de schade. ssj
© Ook de redders worden ingezet voor het herstellen van de schade. ssj

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium