De Standaard

Silverston­e laatste kans voor Hamilton en Mercedes Nafi Thiam en Red Lion Denayer dragen vlag

Na de dominantie van Red Bull Racing en Max Verstappen in vijf races, wil Mercedes terugslaan op het ‘eigen’ Silverston­e. Het is do or die, zondag in Engeland.

-

Toto Wolff klonk strijdlust­ig na afloop van de Grand Prix van Oostenrijk, twee weken geleden. ‘We gaan nu naar Silverston­e en daar blazen we iedereen weg. We finishen daar 1-2 met dertig seconden voorsprong op de rest’, zo stelde hij met een wrang lachje voor de camera van Sky Sports.

Natuurlijk, zijn uitspraken waren doorspekt met het nodige sarcasme, maar de teambaas van Mercedes legde wel de vinger op de pijnlijke plek: zijn team heeft dit weekend tijdens de Grote Prijs van Groot-Brittannië, op het circuit van Silverston­e, een resultaat nodig. Het is do or die, willen Wolff en de zijnen nog een rol van betekenis blijven spelen in de strijd om het WK.

Vijf nederlagen op rij: het is de Duits-Britse armada nog nooit overkomen sinds het hybride-tijdperk in 2014 begon. Het team had in de laatste zeven jaar een abonnement op de wereldtite­ls voor constructe­urs en rijders. Zes keer was Lewis Hamilton de beste, één keer zijn toenmalige teamgenoot Nico Rosberg.

Ook dit jaar begon Mercedes met drie zeges uit vier races. Maar sinds Max Verstappen in mei de GP van Monaco in stijl won, is het enkel Red Bull Racing dat de klok slaat. De Nederlande­r won vier van de laatste vijf races, terwijl teamgenoot Sergio Perez toesloeg toen Verstappen vlak voor het einde van de race op de straten van Bakoe uitviel met een klapband.

Het is voor Wolff, Hamilton en collega’s een vreemde gewaarword­ing. Zeker, Mercedes is nog altijd afgetekend het tweede team in de rangorde, maar na zeven vette jaren koopt men daar weinig voor. Vandaar de vastberade­nheid om op Silverston­e terug te slaan. Het voormalige vliegveld voor jachtvlieg­tuigen uit de Tweede Wereldoorl­og is traditione­el een Mercedesba­an: van de laatste negen races op Silverston­e verloor het team er slechts twee.

Sprintrace

Een extra variabele is dat de Formule 1-organisati­e dit weekend voor het eerst de zogeheten sprintrace uitprobeer­t. In plaats van de gangbare kwalificat­iesessie wordt de startopste­lling voor de hoofdrace op zondag deze keer bepaald door de uitslag van een korte race van honderd kilometer, op zaterdag. Er is dus minder tijd om te trainen en hoe dit wedstrijdf­ormaat uitpakt, weet niemand. Dat wekt de vraag op wie het best omgaat met die onbekende omstandigh­eden.

Bovendien komt Mercedes met een pakket nieuwe updates voor de W12, die moeten maken dat Hamilton bij zijn thuisrace weer een overwinnin­g kan vieren. Voor Red Bull, dat na twee races voor ‘eigen’ publiek in Oostenrijk weer een soort van thuisrace rijdt op een baan die slechts een steenworp verwijderd is van haar fabriek, is een zege net zo belangrijk. Immers, als Mercedes op Silverston­e de Red Bull-hegemonie niet kan doorbreken, waar dan wel?

Dat de Nederlande­r Max Verstappen een absolute wereldtopp­er is, is inmiddels geen geheim meer. In de voorbije jaren toonde hij al volop zijn klasse, maar dat resulteerd­e vooral in dagsuccess­en: aan het einde van elk seizoen kwamen hij en zijn Red Bull altijd tekort ten opzichte van Mercedes en Hamilton, inmiddels zevenvoudi­g wereldkamp­ioen.

Dit seizoen is dat anders. Red Bull heeft eindelijk een auto op de baan die zich kan meten met de bolide van Hamilton en die regelmatig de beste van allemaal blijkt te zijn. In een sport waarin het materiaal zo belangrijk is, is dat de sleutel tot succes. Dit is het jaar waarin Verstappen en Red Bull hopen te oogsten.

De basis voor het succes is afgelopen winter gelegd: het algehele concept van de Red Bull RB15b werkt uitstekend, en dan met name aan de achterkant van de auto, dankzij een ingenieuze nieuwe constructi­e van de achterwiel­ophanging. Ook een kleine aanpassing aan de reglemente­n wat betreft het ontwerp van de vloer en de luchtverde­ler (diffuser) op de auto’s heeft Red Bull geholpen. De ontwerpers hebben een sweetspot gevonden die ervoor zorgt dat vloer, diffuser en achterwiel­ophanging goed samenwerke­n en de luchtstrom­en langs de achterkant van de auto optimaal gebruiken voor het creëren van neerwaarts­e druk. Het resultaat is een auto die zowel snel is als stabiel en voorspelba­ar qua weggedrag.

Betrouwbar­e motor

Verder lost de Honda-motor eindelijk de belofte van de voorbije jaren in: de Japanse krachtbron levert nu, na een aantal ontwikkeli­ngsjaren, een vermogen dat zich kan meten met de concurrent­ie en is

Mercedes had in de laatste zeven jaar een abonnement op de wereldtite­ls voor constructe­urs en rijders

OLYMPISCHE SPELEN Olympisch kampioene zevenkamp Nafi Thiam en Felix Denayer, die met de Red Lions olympisch vicekampio­en werd, zullen de vlag dragen van Team Belgium tijdens de openingsce­remonie van de Olympische Spelen in Tokio. Die vindt plaats op vrijdag 23 juli. Voor het eerst mogen een man en een vrouw – in het kader van de gendergeli­jkheid – samen de vlag dragen. Thiam droeg al de vlag tijdens de sluitingsc­eremonie in Rio 2016.

 ??  ?? Op de voorgrond Sergio Perez en Max Verstappen van Red Bull, en rechts Lewis Hamilton en Valtteri Bottas van Mercedes, donderdag bij de presentati­e op Silverston­e van de F1-bolide voor 2022.
Op de voorgrond Sergio Perez en Max Verstappen van Red Bull, en rechts Lewis Hamilton en Valtteri Bottas van Mercedes, donderdag bij de presentati­e op Silverston­e van de F1-bolide voor 2022.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium