De Standaard

Laconieke eigenzinni­gheid H

- Bieke Purnelle

ij liet het haast achteloos vallen, als iemand die meedeelt dat hij even naar de bakker gaat. Thomas De Gendt was nooit de man van het grote gebaar en de ronkende verklaring. Mensen die hard kunnen fietsen, hebben weinig woorden nodig en beperken zich tot het noodzakeli­jke en feitelijke. ‘De kans is heel groot dat dit mijn laatste Tour was. Ik heb hier nog weinig te zoeken.’ Noodzakeli­jk en feitelijk of niet, mijn hart kromp even samen. Natuurlijk wist ik dat Thomas niet eeuwig zou blijven trappen, zoals schrijvers niet eeuwig blijven schrijven. Vroeg of laat, op een willekeuri­g en onvoorzien moment is het op. Wat er precies op is, dat is niet altijd duidelijk, maar dat ‘het’ op is, staat vast.

De Gendt heeft een speciaal plekje in de koerskamer van mijn hart. Geen sterallure­s, maar laconieke eigenzinni­gheid. Geen boodschapp­enlijst aan zeges, maar een verpletter­ende manier van winnen. Als De Gendt zegevierde, kostte het vingernage­ls, grijze haren, tranen en sleetplekk­en in de parketvloe­r. Zijn laatste en meest ophefmaken­de solo in de Tour van 2019 jaagde mijn kinderen uit de voortuin naar binnen met het dringende en gegeneerde verzoek om alstublief­t en in vredesnaam wat minder luid te roepen voor de buren.

Renners komen, renners gaan. Het lot van elke renner is een definitiev­e eindmeet, een laatste eindstand. Nog één keer over de finish bollen en dan is het voorbij. Ik vraag me af hoe je best afstapt na een leven op, door en voor de fiets. Zwierig en vol bravoure, of traag en met zware benen en gedachten; met tegenzin en spijt, of eerder opgelucht na een jong leven vol ijver en streven?

Dat er volgend jaar een Tourpeloto­n van start gaat zonder De Gendt, is een gedachte die ik liever uit de weg ga. Maar aan eindigheid valt niet te ontkomen. Niet die van een renner die zijn lijf heeft opgebruikt. Niet die van de Tour die op z’n laatste stramme benen richting Parijs bolt. Niet die van de strijd om een gele trui die ontiegelij­k vroeg in een gestreken plooi lag en alle alternatie­ve uitkomsten van de tafel veegde.

Ook het peloton had last van de nakende eindigheid in de laatste gewone etappe. Wie nog niet scoorde, hengelde naar een laatste waterkans. Slechts twintig fortuinlij­ke ontsnapper­s konden nog een paar uur dromen van de bloemen. De vluchters hadden mieren in hun broek en serveerden een wilde kermiskoer­s met zeven demarrages per minuut. Ik werd er een beetje duizelig van. Het was Sloveens kampioen Matej Mohoric die onverbidde­lijk een einde maakte aan negentien ijdele dromen. Matej ging solo, zoals De Gendt op z’n beste dagen, en snorde gezwind door de tegenwind. ‘Jammer, niks aan te doen’, zuchtte Jasper Stuyven met een stem die oversloeg van ontgoochel­ing. Nog twee keer slapen, jongens, en dan is het voorbij.

 ?? © ?? In werkt Jim Goldberg samen met weggelopen tieners uit onder meer L.A.
Jim Goldberg/Magnum Photos
© In werkt Jim Goldberg samen met weggelopen tieners uit onder meer L.A. Jim Goldberg/Magnum Photos
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium