De Standaard

Wie zijn de zes IS-moeders?

- (me)

Hafsa S. (25)

Hafsa S. is de dochter van de Molenbeeks­e garagist Amor S., een oudgediend­e van de jihad in ons land. In oktober 1999 verhuisde S. met zijn vrouw en hun vijf kinderen, onder wie Hafsa, van Brussel naar Jemen en nadien naar Afghanista­n. Op dat moment waren de taliban daar nog aan de macht. S. sloot zich aan bij de moslimextr­emisten.

Terug in België stond S. in 2003 mee terecht op het proces tegen Nizar Trabelsi. Die werd ervan verdacht dat hij een aanslag wilde plegen en hij was betrokken bij de moord in 2001 op de Afghaanse oppositiel­eider Massoud, enkele dagen voor 9/11.

S. kreeg een effectieve celstraf van vijf jaar. Nadat hij zijn celstraf had uitgezeten, verloor S. in 2010 zijn nationalit­eit als veroordeel­d terrorist. Vier jaar later, in december 2014, vertrok hij samen met zijn gezin naar Syrië om zich aan te sluiten bij Islamitisc­he Staat. Hij zou in Raqqa gewerkt hebben bij de belastingd­ienst van IS.

Hafsa beweert dat zij en haar vader verschille­nde keren probeerden te vluchten uit het kalifaat. Zij is nu teruggekee­rd met haar twee kinderen.

Mina (52) en Yusra (30) E.M

Yusra E.M vertrok in 2013 naar Syrië en bleef bij IS tot de val van het laatste bolwerk in Baghouz. Toen ze naar het kalifaat vertrok, nam ze ook haar zoontje en haar moeder Mina en het dochtertje van Mina mee. Aan Knack vertelde Mina in 2019 hoe ze bij IS terechtgek­omen was. Yusra zou in de ban zijn geraakt van een geradicali­seerde vriendin. Mina zegt dat zij besloot om mee te reizen omdat ze haar dochter niet wilde verliezen – en omdat ze ervan uitging dat ze haar nog wel zou kunnen overtuigen om terug te keren. Mina zocht al vroeg in 2015 contact met de autoriteit­en omdat ze terug naar België wou. Zij is duidelijk niet meer onder invloed van IS. Maar over Yusra bestaat meer twijfel. Na de val van Baghouz toonde ze helemaal geen spijt van haar keuze voor IS. Yusra keert terug met twee kinderen. Mina met een.

Jessie V.E. (43)

Jessie V.E. uit Sint-Niklaas vertrok in 2014 samen met haar Nederlands­e partner Nabil R. naar Syrië om daar te gaan leven zoals de islam voorschrij­ft. Haar echtgenoot stierf in 2016. Ze hebben twee kinderen. Sinds 2018 zit V.E. in een kamp. In een interview dat ze in december 2020 gaf aan Le Soir, zei ze dat ze ‘al lang aan de radicale islam had verzaakt en nog maar van één ding droomde, en dat is terugkeren naar ons land met haar twee kinderen’.

Shirley R. (45)

Shirley ‘Khadija’ R. vertrok in 2014 met haar man Abdelali E.H. uit Etterbeek naar Syrië. Abdelali sneuvelde in Syrië. Zijn broer Karam zit in Irak in de cel en riskeert daar de doodstraf. Naar eigen zeggen zat Shrirley R. in Raqqa vooral opgesloten in haar huis. Zij zit al een hele tijd met haar twee kinderen in het vluchtelin­genkamp van Roj. Ze heeft in België nog een meerderjar­ige zoon uit een eerste huwelijk.

Samira A. (33)

Samira A. is van Laken. Ze was getrouwd met de Franse jihadist Karam E.H, de broer van Abdelali, die in Irak ter dood is veroordeel­d. De twee leerden mekaar via Facebook kennen toen hij al in Syrië zat. Samira reisde hem achterna. Ze heeft een kind.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium