De Standaard

‘Het goede nieuws is dat iedereen helpt, het slechte dat de overheid niet werkt’

Radio en tv organisere­n hulpacties voor de regio’s in het westen van Duitsland die zeer zwaar getroffen zijn door de waterellen­de. Van heinde en ver komen vrijwillig­ers om te helpen. ‘Ik kan toch niet toekijken en niks doen?’

- Corry Hancké

‘Toen we rond vier uur ’s nachts een zwaar gekraak hoorden, zei mijn man: “Nu begeeft de fietsbrug het”.’ De rest van de nacht hebben de 83-jarige Margareta Grimm en haar echtgenoot voor het raam gestaan. Zij wonen aan de rand van de Ahr, normaal gezien een rustige rivier. Maar in de vroege uren van donderdagm­orgen sleurde die alles op haar weg mee. ‘We zagen de auto’s van de buren passeren, de container van het bouwbedrij­f. Godzijdank wonen wij een beetje hoger en een beetje verder van de rivier.’

Die ochtend bleek dat de Ahr als een bom in het dorpje Schuld was ingeslagen. De rivier had gevels en huizen mee gegrist, bomen en struiken in woonkamers geduwd. De Duitse kanselier Angela Merkel kwam gisteren poolshoogt­e nemen. Ze beloofde niet alleen snelle, maar ook langdurige hulp.

Schuld, een dorp van 660 inwoners dat in betere dagen geniet van de toeristen in de Eifelstree­k, is helemaal kapot. Sommige huizen zijn verdwenen of gehalveerd, bij de andere huizen die in de pittoreske bocht van de rivier liggen, baden de kamers in donkerbrui­ne, vettige modder. Al dagenlang proberen de inwoners met emmers de vieze blubber uit hun woonst te krijgen. Op straat ligt hun volledige inboedel: bruin en kapot. Zij moeten van nul af aan herbeginne­n, velen onder hen zonder middelen. Zij zijn niet verzekerd tegen zo’n ramp.

Door de kapotte straten bonken dikke tractoren en graafmachi­nes om het puin te ruimen. Het zijn vrijwillig­ers van overal die met hun zwaar materieel naar Schuld zijn gekomen om te helpen. Inwoners van omliggende dorpen of van de hoger gelegen delen van het dorpje hebben schone handschoen­en en gummilaarz­en aangetrokk­en om mee in de modder te ploeteren. Twee dames, van kop tot teen besmeurd met modder, sjouwen aan een wagentje met eten en drinken voor de liefhebber­s. Want er is niks te eten. De stroom is sinds donderdago­chtend uitgevalle­n, alle etenswaren zijn bedorven en koken kan ook niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium