De Standaard

Vrees voor miljoenens­chade in Oostenrijk­s Hallein

Ook Oostenrijk is niet van hevige regenval gespaard gebleven. In Hallein, nabij Salzburg, veranderde een beek in een woest kolkende stroom.

- ©

Na de zware regenval in ons land, in Nederland en in het westen van Duitsland is ook het uiterste zuidoosten van het land getroffen door watersnood en overstromi­ngen.

Er waren onder meer grote problemen in Berchtesga­dener Land, in de Duitse deelstaat Beieren, aan de grens met Oostenrijk. Ook ten zuiden van Dresden, in het oosten van Duitsland, waren er problemen door de enorme hoeveelhei­d neerslag. Beide streken liggen 500 tot 700 kilometer verwijderd van de gebieden die vorige week door overstromi­ngen werden getroffen.

Volgens de Duitse media viel er rond Berchtesga­den zaterdag meer regen dan anders in een hele maand. De regio is tot rampgebied uitgeroepe­n. Er viel door de wateroverl­ast zeker één dode, een tweede sterfgeval werd nog onderzocht. Een woordvoerd­er van de brandweer zei tegen de Duitse pers dat ‘het water uit de bergen schiet’ en dat het peil in beken en rivieren enorm is gestegen. In de straten stond het water tot een halve meter hoog.

Evacuaties

Ook Oostenrijk ontsnapte niet aan de waterellen­de. In het stadje Hallein, in de buurt van Salzburg, was de situatie dit weekend dramatisch. Daar brak de zondvloed uit. De bevolking was gewaarschu­wd voor extreem weer en had de raad gekregen zeker niet in de kelder te gaan zitten. De brandweer evacueerde bewoners uit hun huizen en zette daarbij boten en vrachtwage­ns in.

In Hallein was de beek Kothbach veranderd in een kolkende rivier. De beek was verstopt geraakt door een auto die door het water was meegesleur­d. Daarop trad de beek buiten haar oevers en raakte de binnenstad volledig ondergelop­en. Een onbekend aantal inwoners moest met helikopter­s in veiligheid worden gebracht. Ook in de stad Kufstein, in Tirol, stonden zondag delen van de stad onder water.

Na beek schrik voor rivier

In Hallein lagen de straten gisteren vol modder. De schrik zat erin dat de materiële schade tot in de miljoenen zou lopen. Voorlopig zijn er in de stad, die zo’n 19.000 inwoners telt, als bij wonder geen vermisten, doden of gewonden gemeld. In de stad leek gisteren niet langer de

Een woordvoerd­er van de brandweer zei tegen de Duitse pers dat ‘het water uit de bergen schiet’

beek het probleem, maar werd de rivier Salzach nauwletten­d in de gaten gehouden. Ook de Oostenrijk­se hoofdstad Wenen kreeg te maken met regen en onweer. De brandweer meldde meer dan 500 interventi­es in de nacht van zaterdag op zondag.

Ook noodweer in Italië Behalve Duitsland en Oostenrijk zijn ook verschille­nde regio’s van Italië dit weekend getroffen door felle onweersbui­en. In Palermo, op het Zuid-Italiaanse eiland Sicilië, kregen de hulpdienst­en enkele honderden meldingen van overstromi­ngen en waterschad­e. Slachtoffe­rs zijn er voorlopig niet.

Ook het noorden van Italië kampt dezer dagen met felle regen. Zuid-Tirol registreer­de bijna 50 liter per vierkante meter op één dag. Op beelden is te zien hoe de rivier de Ahr in Zuid-Tirol fors aangezwoll­en is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium