De Standaard

Al meer dan dertig doden geteld

De voorlopige balans van de watersnood ligt op 31 doden, en dat cijfer zal vermoedeli­jk nog oplopen. Nog 163 personen zijn vermist.

- ©

De vallei van de Vesder, die Verviers en Pepinster omvat, is de ground zero van deze ramp. Gisterenna­middag lag de balans in de regio al op 23 doden. Dat maakte Muriel Targnion, de burgemeest­er van Verviers, bekend. Op dat moment waren vier lichamen uit de streek formeel geïdentifi­ceerd. Het crisiscent­rum telde gisterenav­ond alles samen 31 overlijden­s als gevolg van de overstromi­ngen.

Donderdaga­vond al werd het lichaam teruggevon­den van Yannick Specks (52) uit Olne, bij Chaudfonta­ine. Hij kwam om het leven nadat hij met zijn quad naar zijn dochter was gereden om haar te helpen. Specks was technisch directeur bij een bouwfirma. Hij laat behalve zijn dochter ook een zoon, broer en partner achter.

Een ander dodelijk slachtoffe­r dat al werd geïdentifi­ceerd, is Eric Flohimont (62) uit Aywaille. Hij ging woensdag naar zijn ondergelop­en kelder, maar de poort van zijn garage bezweek onder de druk van het water, waarna de kelder snel onderliep en de man verdronk. Ook woensdag overleed de 22-jarige Angelo Heuer in Eupen, nadat hij met een zwemband in het water was gedoken. Donderdag verdronk Frédéric Denil, een vijftiger uit Philippevi­lle, nadat hij een verstopte afvoerpijp in zijn straat had willen vrijmaken. Denil, vader van drie kinderen, zag dat er enkele takken staken in de pijp van zo’n 80 centimeter doorsnede. Allicht vreesde hij dat dit de overstromi­ngen nog zou verergeren. Hij werd door het water meegesleur­d en dood aangetroff­en aan de andere kant van de pijp die onder een weg doorloopt.

Zaterdagoc­htend werd ook het levenloze lichaam van de 72-jarige Clary Fabry aangetroff­en. Reddingswe­rkers vonden haar op de begane verdieping van haar huis in Hamoir.

Hoop rond vermisten

Een zesde geïdentifi­ceerd slachtoffe­r is Ana Pavlic (38), een bekende kapster uit het Luikse. Ze is moeder van een zoontje en kwam om het leven bij de overstromi­ngen in Chaudfonta­ine, waar ze naartoe verhuisd was. In Hotton trof zaterdag een boer het lichaam aan van een meisje in een veld. ‘De man was zijn beschadigd­e hekken aan het herstellen toen hij het lichaam van een jong meisje zag’, verklaarde Jacques Chaplier, burgemeest­er van Hotton, aan Sudinfo. Het zou kunnen gaan om het 15-jarige meisje dat in Rendeux verdween toen ze werd meegesleur­d door een zijrivier van de Ourthe. Het meisje was er op een zomerkamp.

Er wordt gehoopt dat het hoge aantal vermiste personen nog daalt doordat mensen contact opnemen met familie of vrienden, iets wat nu moeilijk kan zijn omdat hun telefoon niet is opgeladen of ze nog ongeïdenti­ficeerd zijn opgenomen in een ziekenhuis of in de noodopvang. Het crisiscent­rum roept mensen ook op om niet naar de getroffen gebieden te gaan als ze daar niet moeten zijn.

In Hotton trof een boer het lichaam van een meisje aan in een veld. ‘Hij was zijn beschadigd­e hekken aan het herstellen toen hij het lichaam zag’

 ?? Gert Jochems ?? In de regio Pepinster-Verviers werden al 23 doden geteld.
Gert Jochems In de regio Pepinster-Verviers werden al 23 doden geteld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium