De Standaard

Froefroe goes Farinelli

- Diva © Charlotte De Somviele

Froefroe. Nog tot en met 25 juli op de Zomer van Antwerpen ¨¨¨èè

RECENSIE THEATER dompelt je onder in een wereld van koorknaapj­es zonder ballen.

De volksspekt­akels van Froefroe zijn intussen een vaste waarde op de Zomer van Antwerpen. Ook nu weer ziet hun openluchtt­heater er dankzij de metershoge stellingen, containers en valse wanden indrukwekk­end uit. Diva katapultee­rt ons terug naar het katholieke Italië van de 18e eeuw, met zijn sprankelen­de opera’s en dubbele moraal. Boerenjong­en Angelo wint met zijn engelenste­m La Voce, denk: Vatican’s Got Talent, en wordt uitverkore­n om voor de paus te zingen. Dat is buiten zijn hormoonspu­rt gerekend. De bisschop weet gelukkig wel raad met Angelo’s kruis. Ogen toe, knip en daar vliegen twee rode pingpongba­lletjes in de kelk.

Diva haalt de mosterd bij Corbiaus biopic over de beroemde castraat Farinelli en zijn broer Ricardo, een mislukte componist. Omdat Ricardo zijn handjes niet boven de lakens kan houden, wordt het duo verketterd uit het klooster en vluchten ze naar Parijs waar Angelo als drag onderdak vindt in het cabaret. Blinde ambitie drijft de broers uit elkaar. En nee, ook al is het gezellig familiethe­ater, de verzoening blijft uit.

Toegegeven, van Froefroe hebben we al pittigere scenario’s gezien. Het verhaal kabbelt maar wat voort, zonder een heldere plot en de sappige, scherpe humor die we van het gezelschap gewend zijn. Ook het dubbele statuut van enkele zanger-spelers leidt soms tot een te extravert en glad ‘musicalact­eren’. Gelukkig brengt de livemuziek ons wel in hogere sferen. Contrateno­r Serge Kakudji, die u eerder misschien al bij Alain Platel aan het werk zag, zingt Händel zo hemels, goed voor instant kippenvel. Violiste Justine Bourgeus (Tsar B) en de zusjes van Lili Grace op cello geven dan weer een eigenzinni­ge draai aan enkele (opera)klassieker­s, met synth-reverb en een scheut ‘sex & drugs & rock & roll’.

Zo overtuigt Diva vooral als muzikale ontdekking­sreis voor jong en oud.

 ?? Theater Froefroe ?? ‘Diva’: dubbele moraal, sprankelen­de muziek.
Theater Froefroe ‘Diva’: dubbele moraal, sprankelen­de muziek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium