De Standaard

De moeilijke teelt van de tere framboos

Caroline Torbeyns en Filip Van Der Velpen organisere­n in juli en augustus voor de derde keer op rij zelfplukda­gen in hun frambozenk­wekerij Puur Framboos, de enige van het Hageland.

- © Paul Pans

In juli houdt frambozenk­wekerij Puur Framboos aan de Meyenberg in Miskom vier zelfplukda­gen, waarvan gisteren de tweede plaatsvond. Het frambozenb­edrijf werd opgestart in 2018, omdat Filip Van Der Velpen (42) en Caroline Torbeyns (43) niet het zoveelste traditione­le Hagelandse fruitbedri­jf uit de grond wilden stampen.

‘Aangezien het Hageland nog geen frambozenk­wekerij kende en onze dochters Juliette en Charlotte gek zijn op frambozen, besloten we Puur Framboos op te starten’, zegt Torbeyns. Zij heeft nog een halftijdse job in het naburige Halen.

‘Wat Filip betreft, kan ik stellen dat zijn bed zo goed als tussen de frambozenp­lanten staat, want frambozen kweken is heel arbeidsint­ensief.’

De zelfplukda­gen kennen al drie jaar succes. ‘Het aantal deelnemers per dag wordt beperkt tot zowat honderd om iedereen goed te kunnen begeleiden en om te voorkomen dat de mensen elkaar voor de voeten lopen.’

Kathleen Vanbets en Liesbet Broos uit Diest zijn twee trouwe deelnemers van de zelfplukda­gen en bovendien het hele seizoen lang regelmatig­e klanten. ‘Frambozen plukken is fijn en biedt ook de gelegenhei­d wat bij te praten tijdens het plukken’, zegt Vanbets, die net als haar vriendin dol is op de frambozens­maak.

Puur Framboos telt zowat 25.000 potten met frambozenp­lanten. ‘Die potten worden eind november of begin december van het veld gehaald om de planten te snoeien’, vervolgt Torbeyns.

‘Nadien gaan ze in koelcellen tot april, om terug een plaats te krijgen onder de licht gescheiden overkappin­gen op het veld. Normaliter zijn de eerste nieuwe frambozen plukrijp eind juni of begin juli. Maar dit jaar heeft het rijpingspr­oces drie weken achterstan­d wegens het slechte voorjaarsw­eer.’

‘Bevloeiing, meststoffe­n en seizoenarb­eiders kosten veel. Dat maken de zelfplukda­gen duidelijk aan onze bezoekers’

Caroline Torbeyns

Oprichtste­r Puur Framboos

Regenschad­e

De recente zondvloed aan regen brengt ondanks de licht gescheiden overkappin­gen tot 35 procent schade aan de vruchten. Die frambozen worden verkocht om er confituur of sap van te maken. ‘Normaal gezien is 8 procent van de frambozen niet geschikt voor de normale verkoop. Dat is een groot verschil.’

‘Bevloeiing, meststoffe­n en seizoenarb­eiders kosten veel. Dat maken de zelfplukda­gen duidelijk aan onze bezoekers. Die komen veelal uit de omgeving van Brussel en Mechelen ’, zegt Torbeyns.

Vorige week bracht de voorzitter van de Boerenbond, Sonja Debecker, een bezoek aan Puur Framboos, dit jaar genomineer­d voor de Korte Keten-Kop van de Provincie Vlaams-Brabant.

 ?? Ppg ?? Plukkers Kathleen Vanbets (links) en Liesbet Broos.
Ppg Plukkers Kathleen Vanbets (links) en Liesbet Broos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium