De Standaard

Dochter van ‘Mille Collines-held’ bespioneer­d in België

- Koen Vidal ©

SPYWARE Carine Kanimba, de dochter van de door Rwanda gearrestee­rde Paul Rusesabagi­na, wordt al maanden met Pegasus-software bespioneer­d.

Paul Rusesabagi­na, wiens verhaal verfilmd werd in Hotel Rwanda, groeide de afgelopen jaren uit tot politiek tegenstand­er van de Rwandese president Paul Kagame en werd in augustus vorig jaar met een list van Dubai naar Kigali gevlogen.

Zijn dochter Carine Kanimba is de drijvende kracht achter de campagne om haar vader vrij te krijgen. Volgens het onderzoek van Knack, Le Soir, Forbidden Stories en Amnesty Internatio­nal werd haar smartphone gehackt met spyware van de Israëlisch­e NSO-groep. Er zijn aanwijzing­en dat het Rwandese regime klant is bij NSO.

De afgelopen maanden had de 28-jarige Belgisch-Amerikaans­e Kanimba contact met parlementa­riërs, ministers, EU-commissari­ssen, advocaten, diplomaten en journalist­en. Begin dit jaar voerde ze bespreking­en op het Amerikaans­e State Department en op 14 juni had ze een onderhoud met Belgisch minister van Buitenland­se Zaken Sophie Wilmès (MR).

Begin januari, in een gesprek met De Standaard, zei Kanimba dat ze voortduren­d bespioneer­d wordt door de Rwandese overheid en uitte ze haar bezorgdhei­d over haar vrijheid. ‘Die intimidati­es gaan nog door. Tijdens mijn verblijf in België word ik gevolgd door Rwandese agenten: ze doen geen moeite om niet gezien te worden. Uit voorzorg begeef ik me nooit alleen op straat. Ik voel me niet veilig op het openbaar vervoer.’

Een woordvoerd­er van de Rwandese overheid verklaarde aan Le Soir dat zijn overheid ‘geen gebruikmaa­kt van dit softwaresy­steem en op geen enkele wijze de technische capaciteit heeft’ om dit soort hacking uit te voeren.

Uit het forensisch­e onderzoek van Kanimba’s smartphone blijkt dat zij sinds januari is afgeluiste­rd, mogelijk al langer.

Blijkbaar gebeurde de spionage alleen wanneer zij zich op Belgisch en Europees grondgebie­d bevond. Toen zij in mei enkele weken in de Verenigde Staten verbleef, werd zij volgens het onderzoek niet elektronis­ch bespied.

Rusesabagi­na, de man die tijdens de genocide van 1994 als manager van Hotel des Mille Collines meer dan duizend mensenleve­ns redde, zit al sinds augustus vorig jaar vast in een Rwandese cel op verdenking van terreurdad­en. Volgens zijn familie is zijn gezondheid slecht en worden zijn rechten van verdedigin­g systematis­ch geschonden. Daarom weigert hij al sinds het voorjaar aanwezig te zijn op zijn proces.

 ?? Kristof Vadino ?? Carine Kanimba.
Kristof Vadino Carine Kanimba.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium