De Standaard

Nationale feestdag eert ook helden van alledag

Er zit een rouwrandje om de nationale feestdag. Randactivi­teiten zijn vanwege de waterramp in Wallonië geschrapt. Voor 50 gewone burgers wordt het toch bijzonder: zij worden in de bloemen gezet omdat ze ‘alledaagse’ helden zijn.

-

Vijftig Belgen, van wie 25 Vlamingen en 25 Franstalig­en, zijn uitgenodig­d om woensdag mee op de tribune te zitten waar ook prinses Delphine voor het eerst mag plaatsneme­n, als deel van de koninklijk­e familie.

Vanop die tribune op het Paleizenpl­ein aanschouwe­n de koning en de koningin traditione­el het defilé, dat dit jaar voor de tweede keer in het teken staat van de strijd tegen covid.

De hele plechtighe­id wordt uitgezonde­n op tv, net als muzieken poëzieoptr­edens die elders in Brussel of erbuiten plaatsvind­en voor een beperkt publiek van ‘covid-helden’. Publiek is vanwege de covid-maatregele­n niet welkom.

Omdat dinsdag uitgeroepe­n is tot dag van Nationale Rouw, vanwege de ramp die bijna heel Wallonië heeft getroffen, vindt er ’s avonds geen Bal National plaats en ook de muzikale prelude in het Paleis voor Schone Kunsten is geschrapt. Het Feest in het Park, op woensdag, gaat niet door.

De vijftig Belgen die in de bloemen worden gezet als ‘alledaagse helden’, zijn mensen van alle leeftijden en hun heldendade­n zijn uiteenlope­nd. Ieder van hen werd door een vriend, vriendin of familielid genomineer­d via de website

BeHeroes.be, waar hun verhalen te lezen zijn. Het gaat om vrijwillig­ers die zich onverdrote­n inzetten voor anderen, om zieke kinderen die tot voorbeeld strekken omdat ze zo dapper volhouden, en om nog zovelen meer. Wij spraken met drie van hen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium