De Standaard

Mary, wat doet je jurk nu?

-

Een langdurig conflict dat de fans van Bruce Springstee­n uit elkaar dreigde te drijven, is beslecht. In de song ‘Thunder Road’ van Born to run uit 1975 zingt Springstee­n: ‘A screen door slams, Mary’s dress waves.’ Tenminste, dat zingt hij volgens het tekstvel. De meeste fans horen al bijna vijftig jaar ‘A screen door slams, Mary’s dress sways’.

Wat doet die verdomde jurk nu, wuiven of wapperen? Waarom heeft niemand dat in die 46 jaar aan Bruce gevraagd?

Omdat zo’n discussie komt en gaat, natuurlijk. The Huffington Post noemt het ‘the Bruce brouhaha’. Brouhaha, dát is nu eens een woord waarover wij een boom willen opzetten. Het komt uit het Frans, waar het zoveel betekent als ‘geroezemoe­s’ of ‘rumoer’. Het zou een verbasteri­ng zijn van het Hebreeuwse ‘barukh habba’, wat zoveel zou betekenen als ‘gezegend hij die binnenkomt’. Als iemand ons kan uitleggen hoe je dan bij ‘geroezemoe­s’ uitkomt: mail ons! In het Engels betekent het ‘herrie’ of ‘opschuddin­g’, maar niet heus. Je gebruikt het voor ‘discussies’ die je voor de sport voert, zonder risico dat je vrienden verliest.

Niet alleen een mooi woord, dus, maar ook een nuttig. In tijden van Twittervet­es, complotthe­orieën en polarisati­e is het handig om te weten of het over een rel van eerste of derde categorie gaat. Maar we dwalen af.

De discussie laaide nog maar eens op toen Maggie Haberman van The New York Times de regel citeerde. The New Yorker vroeg Jon Landau, al jaren de maat, de manager en de producer van The Boss, om scheidsrec­hter te spelen. Landau aarzelde geen moment: het is ‘sways’. ‘Zo staat het in de notities van Bruce, zo zingt hij het op de plaat, zo heeft hij het tijdens duizenden concerten gezongen. We laten het corrigeren op de site met zijn teksten.’

En zo geschiedde. En zo had in 2013 al kunnen geschieden, toen de handgeschr­even teksten van Born to run werden geveild. Op de foto’s die Sotheby’s toen verspreidd­e, stond duidelijk ‘sways’. Maar toch: happy end.

Het is tegenwoord­ig handig om te weten of het over een rel van eerste of derde categorie gaat

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium