De Standaard

Proces Zuma hervat onder zware veiligheid­smaatregel­en

- Koen Vidal

ZUIDAFRIKA De rechtszaak tegen de voormalige president Jacob Zuma in een corruptied­ossier is gisteren herbegonne­n. In en rond het gerechtsge­bouw gelden zware veiligheid­smaatregel­en.

De 79-jarige Zuma werd eind juni veroordeel­d tot vijftien maanden cel voor minachting van justitie. Dagenlang liet Zuma in het midden of hij zich tijdig bij de gevangenis zou aanmelden. Intussen bleef hij zijn aanhang ophitsen tegen zijn veroordeli­ng.

Uiteindeli­jk ging hij zich op 9 juli toch aanmelden bij de gevangenis, maar de dag erop braken rellen uit. Daarbij zijn volgens de politie in een week tijd meer dan 200 mensen omgekomen. Intussen lijkt de situatie onder controle te zijn.

Gisteren waren tientallen soldaten en agenten gemobilise­erd in het centrum van Pietermari­tzburg, de hoofdstad van de provincie Kwazulu-Natal waar de rechtszaak plaatsvind­t.

Zuma volgt de zitting vanuit de gevangenis van Estcourt, op een honderdtal kilometer van de rechtbank. De advocaten van Zuma lieten zondag aan de rechtbank weten te protestere­n tegen de videoconfe­rentie. Ze vinden dat zijn grondwette­lijke rechten geschonden worden als hij niet persoonlij­k aanwezig mag zijn en zullen daarom om uitstel vragen.

Twaalf ‘agitatoren’

Zuma heeft onschuldig gepleit in een zaak die teruggaat tot eind jaren negentig. In het corruptiep­roces, dat reeds herhaaldel­ijk werd uitgesteld, staat hij terecht voor zestien aanklachte­n van fraude, corruptie en afpersing bij de aankoop van militair materieel bij Europese defensiebe­drijven, toen hij vicepresid­ent was in 1999. Zo zou hij omgerekend naar de huidige koers 235.000 euro hebben opgestreke­n van de Franse groep Thales, waarmee een contract van ongeveer 2,8 miljard euro was afgesloten. Zuma ontkent alle aantijging­en.

Zuma was president van ZuidAfrika tussen 2009 en 2018, maar moest opstappen na een serie schandalen. Zijn opvolger Cyril Ramaphosa heeft beloofd de corruptie in het land uit te roeien.

Diezelfde Ramaphosa had vrijdag in een tv-toespraak al gesproken van een ‘van tevoren geplande campagne van geweld, vernieling en sabotage’.

Onderminis­ter Zizi Kodwa sprak van een ‘aantal’ jongeren dat in een winkelcent­rum in Soweto was opgepakt. Ze zouden verteld hebben dat ze waren betaald om ‘bepaalde operaties’ uit te voeren. De namen die ze opgaven, worden nu onderzocht. Eerder hadden de veiligheid­sdiensten verklaard dat twaalf ‘agitatoren’ in de gaten werden gehouden, en dat er één was gearrestee­rd, zonder dat namen werden genoemd.

Er zijn aanwijzing­en dat de verdachten tot de entourage van Zuma behoren.

Een aantal opgepakte jongeren zou verteld hebben dat ze waren betaald om ‘bepaalde operaties’ uit te voeren’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium