De Standaard

Akkoord over universele bankdienst

-

BANKEN De federale regering en de banken hebben een akkoord bereikt over een universele bankdienst voor niet-digitale klanten. De dienst zal maximaal 60 euro per jaar – of 5 euro per maand – mogen kosten. Voor die prijs zullen de klanten onder meer een debetkaart krijgen, minstens 24 keer gratis geld kunnen afhalen aan een automaat van hun eigen bank, zeker 60 manuele verrichtin­gen aan het loket kunnen uitvoeren, en rekeningui­ttreksels kunnen afdrukken in het bankkantoo­r. De universele bankdienst is bedoeld voor mensen die niet mee zijn met de digitalise­ring en het bankieren via een website of app. De afspraken zijn vanaf 19 juli drie jaar geldig.

Met het akkoord engageren de banken zich daarnaast om de consumente­n nog beter te informeren over hun aanbod en de tarieven, voegt Febefin nog toe. Dat geldt bijvoorbee­ld voor de bankoverst­apdienst, die niet bij iedereen even bekend is. Daarbij regelen de nieuwe en de oude bank onderling de overdracht van betaal- en/of spaarreken­ingen, zonder dat de betaalopdr­achten worden onderbroke­n. In 2020 zijn 72.308 klanten van bank veranderd.

Volgende banken zullen de universele bankdienst aanbieden: Argenta, Axa Bank Belgium, Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, Bpost bank, CBC, CPH, Crelan, ING, KBC, KBC Brussels en VDK bank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium