De Standaard

Angst voor deltavaria­nt kleurt beurzen rood

-

BEURS De angst voor de opmars van de deltavaria­nt deed de beurzen gisteren bloeden. De verkoopgol­f startte in Azië, de Europese beurzen volgden. Die beleefden hun sterkste dalingen van 2021. De Bel20-index sloot de dag af met een verlies van 1,68 procent bij een slotnoteri­ng van 4.085,34 punten. In de loop van de sessie was de graadmeter zelfs eventjes 2,29 procent teruggeval­len.

In de VS waren de cijfers gelijkaard­ig. De Dow zakte met 2,61 procent en was zo op weg naar zijn slechtste dag sinds oktober vorig jaar. De S&P 500 ging 2,04 procent lager, het grootste dagverlies sinds mei. Hetzelfde gold voor de Nasdaq, die 1,37 procent lager ging.

De verkoopgol­f heeft te maken met uitbraken van de deltavaria­nt van het coronaviru­s. Beleggers vrezen dat delen van het normale leven opnieuw zullen worden stilgelegd, en dat het economisch­e herstel zal worden gefnuikt. Dat bleek ook uit individuel­e aandelen: het Amerikaans­e Peloton, dat fitnessapp­aratuur voor thuis maakt, steeg met meer dan 7 procent, terwijl bedrijven in de reissector klappen kregen.

Tegelijk zijn de koersen de voorbije maanden wel fors vooruitgel­open op het economisch­e herstel, waardoor de vrees op een correctie toeneemt. Ook is de markt door de vakantiepe­riode wat dunner, waardoor sneller grotere koersbeweg­ingen kunnen optreden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium