De Standaard

Het land van de spiedende zon

- Diebrecht De Smet Vanuit Tokio, Japan

Terwijl we nog volop bezig zijn corona en zijn varianten onder de knoet te houden, wil Japan bewijzen dat het kan: een wereldeven­ement als de Spelen veilig laten plaatsvind­en. De middelen daartoe? Weinig tot geen bewegingsv­rijheid, veel apps en testen, testen en nog eens testen.

‘PCR-tests?’‘Passport?’‘Ochaapp?’ Haneda Airport in Õta, Tokio. Onze vlucht is al meer dan een uur geland, maar in de luchthaven zelf is het wachten geblazen. Lange rijen strekken zich over verschille­nde hallen uit, die er voor de rest doods bij liggen. Geordend per groep zijn we van het vliegtuig gehaald, want het land van de rijzende zon binnenrake­n, lukt niet zomaar. Niet als journalist, niet als sporter – Nafi Thiam, om maar één iemand te noemen, had er meer dan vijf uur voor nodig – en zelfs niet als hoge pief van het Internatio­naal Olympisch Comité.

Schuifelen­d gaat het vooruit, van de ene controlepo­st naar de andere. Om de 100 meter moeten we een van de verplichte documenten of apps voorleggen, en dat terwijl alles ook bij het vertrek in Frankfurt onder een Japans vergrootgl­as is gelegd. Het leidde daar al tot enkele rood aanlopende gezichten en een lid van de Shimano-crew die net geen harakiri pleegde. Op Haneda gaat ons paspoort door zoveel handen dat we de tel kwijtraken. De konnichiwa’s (goeiendag) en dômô arigatô’s (dank u wel) vliegen in het rond – beleefd zijn ze wel, de Japanners – maar nadat je het zoveelste gelijkaard­ige formulier hebt ingevuld, word je er wat immuun voor.

Eenmaal het grootste deel van het bureaucrat­ische hinderniss­enparcours achter de rug is, is het tijd voor de eerste van alvast minimaal acht speekselte­sts die ons in Tokio te wachten staan. Dat we in de voorbije 96 uur al twee negatieve PCR-tests hebben ondergaan, doet er niet toe. Via trappen worden we afgeleid naar een geïmprovis­eerd ‘medisch kabinet’, waar met bordkarton­nen schermen een dertigtal hokjes is gecreëerd. Er wordt gerocheld en gespuwd dat het een lust is, gelukkig met ontsmettin­gsgel bij de hand.

Op naar de volgende post, waar de Immigratio­n Board nog maar eens ons paspoort binnensteb­uiten keert en we onze vingerafdr­ukken achterlate­n. Na meer dan vier uur gecheck en gedubbelch­eck stappen we een speciaal gereservee­rd busje op, dat ons dropt bij enkele wachtende taxi’s. Iedereen krijgt zijn persoonlij­ke chauffeur die hem recht naar het hem door de organisati­e toegewezen hotel brengt.

U hebt 15 minuten

Tijd om de volgende richtlijne­n erbij te halen. ‘Gelieve het contact met het hotelperso­neel tot een minimum te beperken,’ klinkt het in de ons toegezonde­n Accommodat­ion guide, ‘en u te onthouden van gesprekken met anderen in de wachtrij.’ Een wachtrij is er niet, een piccolo evenmin. Wel van de partij aan de inkomhal: een veiligheid­sagent die volgens diezelfde gids het recht heeft te controlere­n of de gps-functie op onze smartphone is ingeschake­ld.

De man, een zestiger die bepaald weinig plezier lijkt te scheppen in zijn functie, moet erop toezien dat we het hotel de eerste drie dagen alleen verlaten om ons werk te doen – als olympische gast verblijf je in soft quarantain­e. Willen we in de supermarkt om de hoek iets te eten halen, dan moet dat binnen het kwartier gebeuren. Hoe hij de ene van de andere verplaatsi­ng onderschei­dt wanneer we onze sleutel droppen? God mag het weten. Feit is dat hij elke beweging vlijtig registreer­t voor de Japanse overheid en het organisati­ecomité.

Dat comité heeft onze mailbox de afgelopen maanden bestookt met verplichte apps, kilo’s aan papieren verklaring­en en Excel-files. Zo moest al wie tot de olympische delegatie behoort, minimaal vier weken voor de afreis via zijn activiteit­enplan nauwkeurig aangeven waar hij de eerste veertien dagen zou verblijven, hoe hij zou reizen, naar welke plekken hij van plan was zich te begeven ... De keuze daarbij was niet onbeperkt:

Het ‘hogere niveau van toezicht’? Geen piccolo maar een veiligheid­sagent in de hotellobby die vlijtig elke beweging registreer­t

de organisati­e had een lijst met ‘toegestane bestemming­en’ gepublicee­rd, die leden van de olympische bubbel ‘under a higher level of supervisio­n’ mogen aandoen.

Parallelle werelden

Dat ‘hogere niveau van toezicht’ is vrij letterlijk te nemen – vandaar de veiligheid­sagent aan het hotel en de verplichte gps-tracking. Een restaurant meepikken zit er niet in. Eten is alleen toegestaan in het hotel of op olympische locaties. Het openbaar vervoer gebruiken? Verboden. Verplaatsi­ngen moeten gebeuren met het olympische transports­ysteem. En uiteraard moet het mondmasker te allen tijde op, behalve in de hotelkamer. Het leidt in Tokio tot twee parallelle werelden die elkaar zo weinig mogelijk ontmoeten.

Verder op het menu: een dagelijkse gezondheid­scheck, zoals het meten van je lichaamste­mperatuur. Die info moet via de Health Reporter-app met de Japanse gezondheid­sautoritei­ten worden gedeeld. De kans dat je het vergeet, is onbestaand­e: tot vier keer per dag word je eraan herinnerd. Voor de zekerheid gebeurt het ook nog eens elke ochtend én avond in de hotellobby. Ook te downloaden op de smartphone: de Covid-19 Contact-Confirming App en de Overseas Entrants Locator-app, voor contacten bronopspor­ing bij een eventuele besmetting. Pas op dag 15, en na alweer een (hopelijk negatieve) speekselte­st ben je vrijer om te gaan en staan waar je wilt.

Dat de regels met de voeten treden niet het beste plan is, blijkt in de ‘Written pledge’ – een verklaring die elk lid van de olympische bubbel heeft moeten onderteken­en. Daarin wordt gedreigd met ‘deportatie’. ‘If I violate the pledge (...) I understand and accept that I may be subject to revocation of status of residence and deportatio­n etc. under the provisions of the Immigratio­n Control and Refugee Recognitio­n Act’, luidt het. Fijn, dat weten we dan ook weer.

Ook voor de atleten is het aanpassen. Het onderlinge contact en het verblijf in het olympische dorp maken voor hen vaak de charme van de Spelen uit. Maar niet alleen mogen ze nu slechts korte tijd in het dorp verblijven – vijf dagen voor en twee dagen na hun competitie – hun bewegingsv­rijheid is tot een minimum beperkt. Van de hotelkamer naar het trainings- of wedstrijdv­eld en terug, dat wordt zowat de dagelijkse habitat. Daar komt nog bij dat zij élke dag een speekselte­st moeten afleggen.

37,5 graden? Pech

‘In Europa zien we nu al dat sportevene­menten in complete volksfeest­en veranderen. Bij ons is dat helaas nog niet aan de orde’, vertelt Seiko Hashimoto, de voorzitste­r van het Japanse organisati­ecomité. Taferelen zoals we die zagen op het voorbije EK voetbal, zullen zelfs de beste speurhonde­n in Tokio niet terugvinde­n. In het straatbeel­d doet weinig aan de Spelen denken, de Japanse hoofdstad heeft veel weg van een olympische kooi.

Tot en met 22 augustus geldt er een noodtoesta­nd, waardoor cafés en restaurant­s om 20 uur de deuren moeten sluiten en de Spelen het bijna volledig zonder toeschouwe­rs moeten stellen. Slechts bij 26 van de 750 competitie­momenten – uitsluiten­d events buiten Tokio – mag een beperkt aantal Japanners op de tribunes plaatsneme­n. De gebruikeli­jke taferelen als je supportert, zijn niet toegestaan. Roepen, juichen, zingen? Jawel, verboden. alleen klappen in de handen mag, met een mondmasker op de snoet.

En zelfs wie in theorie welkom is, is niet zeker van zijn stuk. Bij de stadions wordt de lichaamste­mperatuur van elke bezoeker gecheckt. Is die hoger dan 37,5 graden, dan mag je er niet in. De competitie­s dan maar volgen in een van de zes geplande fanzones? Ook geen optie: de Japanse overheid heeft die geschrapt vanwege het te grote gezondheid­srisico. Waar is dat feestje? Niet in Tokio, vrezen we.

Taferelen zoals we die zagen op het voorbije EK voetbal, zullen zelfs de beste speurhonde­n in Tokio niet terugvinde­n

 ?? © ?? Bij de ingang van de hotels monitoren bewakingsa­genten het doen en laten van de gasten. Die worden via gps-tracking gecontrole­erd. afp
© Bij de ingang van de hotels monitoren bewakingsa­genten het doen en laten van de gasten. Die worden via gps-tracking gecontrole­erd. afp
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © epa ?? De perscentra in Tokio zijn helemaal klaar om batterijen journalist­en aan speekselte­sts te onderwerpe­n. Elke journalist moet er gedurende de Spelen minimaal acht ondergaan.
© epa De perscentra in Tokio zijn helemaal klaar om batterijen journalist­en aan speekselte­sts te onderwerpe­n. Elke journalist moet er gedurende de Spelen minimaal acht ondergaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium