De Standaard

Nee, de mens is geen egoïst

- Inge Ghijs

Om plundering­en te voorkomen stelde Verviers meteen na de overstromi­ngen een avondklok in. De federale politie laat elke nacht tachtig agenten patrouille­ren, maar de burgemeest­ers van Verviers en Esneux vinden dat niet genoeg en willen dat ook het leger wordt ingezet. In Trooz hebben ze alvast een privéfirma ingeschake­ld. In totaal zou er een tiental mensen opgepakt zijn, op heterdaad betrapt tijdens een diefstal, of ‘omdat ze op verkenning waren’.

De berichten overschadu­wen de inzet van de duizenden mensen die spontaan gingen helpen schoonmake­n, die eten en kleren brachten, geld stortten en zich bij het Rode Kruis opgaven als vrijwillig­er. Maar ze passen volledig in het beeld dat veel mensen over de samenlevin­g hebben: dat de wereld slecht is, de mens egoïstisch en dat er altijd wel mensen profiteren van de ellende van een ander. En dat zelfs wie helpt, dat doet uit eigenbelan­g.

Het is net dat negatieve mensbeeld dat Rutger Bregman in zijn boek De meeste mensen deugen overtuigen­d onderuitha­alt. Nee, we zijn niet geneigd tot het kwade en nee, we zijn diep vanbinnen niet slecht, integendee­l.

De hulpvaardi­gen zijn om te beginnen ruim in de meerderhei­d. En het zijn niet alleen vrienden, collega’s en familieled­en die komen helpen, maar ook heel wat onbekenden, ook Vlamingen, die met borstels en emmers gewoon op goed geluk naar een van de getroffen dorpen gaan om hun hulp aan te bieden. België bestaat toch niet alleen maar dankzij de Rode Duivels en een olympische medaille straks. Het valt nog af te wachten hoeveel er echt geplunderd wordt. Toen de orkaan Katrina New Orleans overspoeld­e, stonden de media vol over plundering­en, zelfs moorden en verkrachti­ngen. Maar maanden later bleken die plundering­en erg mee te vallen en moest de korpschef toegeven dat hij over geen enkel officieel verslag van moord of verkrachti­ng beschikte. Integendee­l, de stad was overspoeld door moed en naastenlie­fde. Net zoals Wallonië nu.

Alle lof voor het Rode Kruis als organisati­e, maar hun oproep om te wachten met hulp tot ze structuree­l georganise­erd kan worden omdat spontane hulp niet efficiënt is, lijkt toch onbegrijpe­lijk. Voor de slachtoffe­rs zijn de helpende handen vanaf dag één belangrijk en zelfs als niet elke borstel efficiënt veegt, is de psychologi­sche impact – ik sta er niet alleen voor – van onschatbar­e waarde. Laat dus de golf van solidarite­it Wallonië maar overspoele­n.

Zelfs als niet elke borstel efficiënt veegt, is de psychologi­sche impact – ik sta er niet alleen voor – van onschatbar­e waarde

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium