De Standaard

Chef Defensie geeft commissie nog wat extra munitie

- Peter De Lobel

De oppositie eist vandaag in een extra commissie Defensie het ontslag van minister Ludivine Dedonder. Het blijft onrustig bij Defensie.

In een afscheidsm­ail aan zijn medewerker­s maant Adiv-baas Philippe Boucké hen aan ‘om met dezelfde inzet en motivatie jullie werk verder te zetten en onze mooie dienst opnieuw op de kaart te zetten in het belang van onze militairen in operatie, onze bevolking en de natie’.

Hij bedankt hen voor de steun, vooral ‘gedurende de moeilijke periode van de laatste twee maanden’, een verwijzing naar de zaakJürgen Conings. ‘Het was een eer om in deze dienst uw CO te mogen zijn. Ik blijf de Adiv nauw in het hart dragen (sic).’ Aan het persagents­chap Belga zei Boucké nog dat hij zijn vervanging, die er kwam in de nasleep van de zaak-Conings, ‘met moeite’ aanvaard heeft.

Desinveste­ringen

Of de rust daarmee snel zal terugkeren, valt nog te bezien. In de marge van het militaire défilé naar aanleiding van 21 juli, sprak Chef Defensie (CHOD) Michel Hofman op VTM van een ‘collectiev­e verantwoor­delijkheid’. ‘De jarenlange desinveste­ringen in Defensie laten sporen na. Dat voelen wij. En ook bij andere departemen­ten zijn er links en rechts wat zaken verkeerd gelopen’ in de zaak-Conings. Een van de lessen die hij trekt uit die affaire ‘is dat wij moeten stoppen met zaken te doen als het eigenlijk niet meer kan. Wij moeten zeer open en transparan­t kunnen zeggen dat we bepaalde zaken niet meer zullen doen.’

Het is een opvallende boodschap, zeker op 21 juli. Maar wel een die al vele jaren, en door veel voorganger­s van Hofman, gegeven wordt. Achter de schermen en op tijd en stond in interviews. Nieuw zou zijn mocht daarna ook voet bij stuk gehouden worden.

Politiek is de kous in ieder geval nog niet af. Terwijl het parlementa­ire jaar normaal eindigt voor 21 juli, mag minister van Defensie

Ludivine Dedonder (PS) vandaag opdraven in een extra commissie Defensie. Als het van de N-VA afhangt, mag ze daarna direct haar biezen pakken. De oppositiep­artij vindt de manier waarop Dedonder op ramkoers kwam met Boucké de druppel. Kamerlid Theo Francken (N-VA) vindt dat de minister zich niet aan haar verantwoor­delijkheid in de zaak-Conings kan onttrekken door te zeggen dat ze nog maar pas op Defensie zit, om nadien Boucké de laan uit te sturen. ‘Boucké is maar enkele dagen voor haar begonnen bij de Adiv. Als Boucké moet gaan, moet de minister dus ook gaan.’ Ook Open VLD’er Jasper Pillen noemde de situatie al ‘bijzonder problemati­sch’.

Dedonder wordt voluit gesteund door haar partij, maar binnen de regering heeft men het stilaan wel gehad met de onrust. Nu het dossier van de hongerstak­ende sans-papiers gekalmeerd lijkt en het dreigement van de PS om de regering te verlaten niet meer op tafel ligt, kan premier Alexander De Croo (Open VLD) de exit van een minister missen als kiespijn. Maar dan wordt het wel hoog tijd om orde op zaken te stellen. De uitspraken van Hofman tonen aan dat de plooien nog niet zijn gladgestre­ken. Bovendien zal Boucké deel uitmaken van de ploeg rond de CHOD, die bijna in dagelijks contact staat met de minister.

‘Wij moeten zeer open kunnen zeggen dat we bepaalde zaken niet meer zullen doen’

Michel Hofman Chef Defensie

 ?? © ?? De N-VA eist het ontslag van minister Ludivine Dedonder. isopix
© De N-VA eist het ontslag van minister Ludivine Dedonder. isopix

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium