De Standaard

Het gaat plots toch vooruit in de zaak-Reuzegom

- Mark Eeckhaut

SANDA DIA Het lijkt erop dat het gerecht na de mislukte wraking van de voorzitter van de raadkamer vaart wil zetten achter de zaak-Reuzegom.

De raadkamer in Hasselt beslist op 5 augustus welke leden van de ondertusse­n opgedoekte studentenc­lub Reuzegom zich voor de rechter zullen moeten verantwoor­den na de dood van student Sanda Dia. Dia kwam op eind 2018 om het leven na een uit de hand gelopen studentend­oop van de club. Op 7 december 2018 overleed de 20-jarige jongeman in het ziekenhuis. Hij was onderkoeld en kampte met meer voudig orgaanfale­n nadat hij liters visolie had moeten drinken. In totaal riskeren achttien leden van Reuzegom dat ze voor de rechtbank moeten verschijne­n.

Dinsdag werd voor het eerst inhoudelij­k gepleit voor de raadkamer. De eerste zitting ging vorige maand de mist in nadat de advocaat van een van de verdachten de voorzitter van de rechtbank had gewraakt. Die wraking werd echter afgewezen.

‘Moeilijke zitting’

Dinsdag waren er geen incidenten. Advocaat Sven De Baere, die in afwezighei­d van Sven Mary, de vader van Sanda Dia bijstond, sprak wel van een moeilijke zitting. ‘Het was voor mijnheer Dia de eerste keer dat hij geconfront­eerd werd met de standpunte­n van iedereen via de advocaten van de verdedigin­g’, zei De Baere aan Belga. Volgens onze bronnen hadden enkele advocaten nog vragen over de medische rapporten en willen ze die beantwoord zien.

Op 5 augustus wordt beslist of de zaak naar de correction­ele rechtbank kan worden doorverwez­en en of er bijkomend onderzoek nodig is. De verschille­nde partijen kunnen wel nog altijd beroep aantekenen tegen die beslissing.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium