De Standaard

Unesco vindt Liverpool geen Werelderfg­oed meer

- (dod) (vdbv)

ERFGOED De Unesco heeft woensdag beslist om de Britse stad Liverpool te verwijdere­n van de Werelderfg­oedlijst. Dat gebeurde in een geheime stemming. Het betekent een zware slag voor het toerisme en voor het aanzien van de Engelse stad. De burgemeest­er van Liverpool noemt de beslissing ‘onbegrijpe­lijk’.

Liverpool werd in 2004 als Werelderfg­oedsite erkend, maar stond sinds tien jaar op de lijst van ‘Werelderfg­oed in gevaar’. Het Werelderfg­oedcomité had zich kritisch uitgelaten over nieuwbouw in het havengebie­d van de stad. Die nieuwbouw heeft het zicht van de haven intussen ‘onherstelb­aar aangetast’, volgens het comité.

Sinds de Werelderfg­oedlijst in 1978 werd opgesteld, is het nog maar de derde keer dat een site wordt verwijderd. Eerder gebeurde dat alleen met het beschermd gebied van de Arabische Oryx in Oman (2007) en de Elbe-vallei bij Dresden in Duitsland (2009).

België telt dertien Unesco Werelderfg­oedsites, waaronder de Brusselse Grote Markt, het historisch centrum van Brugge, de Belgische en Noord-Franse belforten, de mijnbouwsi­tes in Wallonië en de neolithisc­he vuursteenm­ijnen in Spiennes.

Geen verhoogde loodconcen­traties bij Parijse jeugd LOODVERVUI­LING De brand in de Notre-Dame in Parijs in 2019 heeft geen ‘significan­te’ verhoging veroorzaak­t van de loodconcen­traties in het bloed van kinderen die in de nabijheid van de kathedraal wonen of school lopen. Tussen 15 april en 31 december 2019 werden ruim duizend kinderen onderzocht. 13 van hen hadden loodvergif­tiging, die echter van verschille­nde bronnen afkomstig was. Ook in oudere Parijse huizen is veel lood aanwezig. Er kon geen rechtstree­kse link worden gelegd met de kathedraal­brand.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium