De Standaard

Netflix start met games

- Dominique Deckmyn

Netflix stort zich op de markt voor videogames, maar gaat daar geen apart abonnement voor lanceren.

Wie betaalt voor Netflix zal in de toekomst ook mobiele games kunnen spelen. De streamingr­eus experiment­eerde al eerder met games, bijvoorbee­ld gebaseerd op de serie Stranger things. Er was ook een interactie­ve film in 2018, Dark mirror: Bandersnat­ch. Maar het gerucht ging al maanden dat er meer op komst was. Dinsdag heeft Netflix de plannen op tafel gelegd bij de voorstelli­ng van de jongste financiële resultaten (waarover straks meer).

Netflix ziet games als een nieuwe vorm van inhoud, die naast films, animatie en reality komt te staan, zegt het bedrijf aan zijn aandeelhou­ders. De games zullen inbegrepen zijn in de abonnement­sprijs. Volgens oprichter Reed Hastings moeten ze ‘de basisdiens­t verbeteren’. Voorlopig zullen het alleen smartphone-games zijn. Die kunnen gebaseerd zijn op films of series van Netflix, maar het kan ook gaan om originele titels.

Dit is een andere aanpak dan Apple, dat twee aparte abonnement­en aanbiedt: één voor games (Apple Arcade) en één voor video (Apple TV+). Andere technologi­een entertainm­entbedrijv­en hebben zich in het verleden al flink mispakt aan de ontwikkeli­ng van games. Google besliste eerder dit jaar om zijn eigen gamestudio te sluiten en Amazon is, na enorme investerin­gen, nog altijd op zoek naar een eerste succesvoll­e game. Netflix doet het veeleer voorzichti­g: een game op Netflix hoeft niet echt een hit te zijn, als het de band met de abonnees maar versterkt.

Opmars van Disney+

Netflix heeft intussen 209 miljoen abonnees. Dat aantal is het afgelopen kwartaal amper gegroeid, met maar 1,5 miljoen. In de VS en Canada ging het zelfs licht achteruit. En voor het komende kwartaal wordt weinig beterschap voorspeld. Dat leidt tot ongeruste reacties: begint het succes van Disney+ en Amazon Prime Video stilaan aan Netflix te knagen? Dat de groeicijfe­rs van vorig jaar niet konden worden geëvenaard, ligt voor de hand: de lockdowns leidden tot een forse toename van de vraag naar enter– tainment thuis. Maar toch waren de cijfers en vooral de vooruitzic­hten minder dan verwacht.

Netflix voert aan dat de productie van nieuwe reeksen forse vertraging opliep, zodat het bedrijf minder dan verhoopt kon scoren met sterke releases. Het had recent wel hits met Sex/life en het tweede seizoen van Never have I ever. Maar Disney scoorde de afgelopen maanden met The falcon and the winter soldier en Loki. De opmars van Disney+, dat pas in 2019 werd gelanceerd, lijkt voorlopig niet te stuiten. Ook Prime Video doet het relatief goed. Andere nieuwkomer­s zoals HBO Max, Peacock en Paramount+ komen minder goed uit de verf. Maar de jaren dat Netflix de streamingm­arkt zo goed als helemaal voor zichzelf had, zijn duidelijk voorbij. De klanten gelukkig houden met extra’s zoals games die de band met succesvoll­e merken als Stranger things versterken tussen twee seizoenen in, kunnen helpen om het verschil te maken.

Een game op Netflix hoeft niet echt een hit te zijn

 ?? © Netflix ??
© Netflix

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium