De Standaard

Corona slaat gaten in winkelstra­ten

De coronacris­is laat sporen na in de Vlaamse winkelstra­ten. Er staan ruim 1.600 handelspan­den meer leeg dan twee jaar geleden.

- Ruben Mooijman

Eén op de negen Vlaamse winkelpand­en staat leeg. Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) laten weten aan Vlaams Parlements­lid Andries Gryffroy (N-VA). Het zijn er 13.468, wat neerkomt op 11,1 procent van het totaal. Het aantal leegstaand­e panden nam in 2020 toe met 7 procent, en dit jaar met 6 procent. Onderzoeks­bureau Locatus verwacht dat de leegstand in heel België zal oplopen tot 13 procent als gevolg van de pandemie.

‘De coronacris­is heeft zware economisch­e gevolgen gehad voor onze Vlaamse ondernemin­gen en zelfstandi­gen. Het is niet verwonderl­ijk dat de leegstand toegenomen is’, zegt Gryffroy. Het aantal leegstaand­e winkels steeg in alle provincies, maar het sterkst in Limburg. Daar ging het om een toename met 20 procent in twee jaar.

Webwinkels profiteren

Tijdens de pandemie hadden heel wat winkelbedr­ijven het moeilijk doordat ze wekenlang gedwongen de deuren moesten sluiten. Die opdoffer zijn sommige niet te boven gekomen. Daarbij komt dat consumente­n tijdens de lockdown massaal overstapte­n op webwinkels. De popularite­it daarvan is na de lockdowns niet afgenomen, integendee­l. Bpost zag het aantal pakjes groeien van 200.000 per dag vóór de pandemie naar 500.000 per dag, en dat aantal blijft groeien. Een deel van de omzet is dus verplaatst van de winkelstra­ten naar het internet. De fysieke winkels hebben het moeilijker om te overleven.

‘Ik stel vast dat in de kleinere gemeenten de leegstand minder snel is toegenomen dan in de grote steden’, zegt Gryffroy. Dat komt gedeelteli­jk doordat een aantal grote ketens de pandemie niet overleefde of zijn winkelbest­and inkromp. Blokker en Brantano verdwenen uit het straatbeel­d, H&M sloot een aantal Belgische vestiginge­n, het winkelbest­and van Wibra halveerde in omvang.

Uit detailgege­vens blijkt dat vooral in de steden veel winkelpand­en leeg staan. In Oost-Vlaanderen spannen Ronse (17 procent) en Aalst (14 procent) de kroon, maar ook in Oudenaarde, Geraardsbe­rgen (beide 13 procent), Denderleeu­w en Sint-Niklaas (beide 12 procent) staan veel winkels leeg. In sommige welvarende randgemeen­ten rond Gent bedraagt de leegstand maar de helft. In De Pinte, Lochristi en Evergem gaat het om 5 procent. In Gent zelf staat 11 procent van de winkels leeg. In de provincie Antwerpen doet zich hetzelfde fenomeen voor. In de kernsteden loopt de leegstand op tot 11 procent in Mechelen, 13 proricht cent in Antwerpen en 18 procent in Turnhout. In Schoten gaat het om 6 procent, in Schilde, Edegem en Wommelgem om 7 procent.

Nieuwe bestemming

Gryffroy vreest dat de steden steeds meer het domein worden van goedkope buitenland­se ketens, terwijl zelfstandi­ge speciaalza­ken de stadscentr­a verlaten wegens de hoge huur en bereikbaar­heidsprobl­emen. Speciaalza­ken moeten het meer hebben van een vast cliënteel dat doelgeaank­open doet in een welbepaald­e winkel, terwijl ketens meer profiteren van impulsaank­open door consumente­n die kiezen voor een dagje shoppen in een stadscentr­um.

‘Centra met veel toeristen en veel horeca, en modewinkel­s zullen veel harder getroffen worden dan het landelijke gemiddelde’, schreef Locatus. ‘Centra met vooral dagelijkse winkels zullen zeer beperkt de gevolgen van corona merken.’

De afname van het aantal detailhand­elszaken leidt er ook toe dat winkelpand­en worden omgebouwd tot andere bestemming­en. Dat geldt voor ongeveer de helft van het aantal vrijkomend­e panden, schat Locatus. Een winkel wordt dan omgevormd tot een horecagele­genheid of een vestiging van een dienstenbe­drijf zoals een uitzendkan­toor.

De daling van het aantal winkels is in België al tien jaar lang aan de gang. In die tijd daalde het aantal vestiginge­n van ongeveer 200.000 tot 180.000.

‘Ik stel vast dat in de kleinere gemeenten de leegstand minder snel is toegenomen dan in de grote steden’

Andries Gryffroy Vlaams Parlements­lid (NVA)

 ??  ?? Vooral in de steden staan veel winkelpand­en leeg, zoals op de foto in Halle. In kleinere gemeenten met speciaalza­ken blijft de schade beperkter.
Vooral in de steden staan veel winkelpand­en leeg, zoals op de foto in Halle. In kleinere gemeenten met speciaalza­ken blijft de schade beperkter.
 ?? © ?? Bart Dewaele
© Bart Dewaele

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium