De Standaard

Groen herstel is niet groen genoeg

-

Het is een ontnuchter­ende vaststelli­ng in het dinsdag verschenen rapport van het Internatio­naal Energieage­ntschap (IEA). De herstelpla­nnen die wereldwijd in stelling gebracht worden om uit de put van de coronacris­is te kruipen, zijn niet klimaatvri­endelijk genoeg. De uitvoering ervan brengt de wereld niet dichter bij een traject dat recht doet aan de akkoorden van Parijs, heeft de organisati­e vastgestel­d. Ondanks alle dure eden over groen en duurzaam herstel, wordt bij nader inzien slechts 2 procent van de 16.000 miljard aan overheidsu­itgaven besteed aan duurzame energieopw­ekking. ‘Zelfs als alle aangekondi­gde herstelpla­nnen zonder vertraging ten uitvoer worden gebracht, dan zouden de CO2-emissies gewoon blijven stijgen en in 2023 zelfs een recordnive­au bereiken zonder dat er een trendbreuk in zicht is’, schrijft het IEA.

Hoe kan dat? De lidstaten van de EU bijvoorbee­ld moeten 37 procent van de uitgaven aan klimaatger­elateerde investerin­gen en hervorming­en besteden om in aanmerking te komen voor geld uit het Herstelfon­ds. België claimt zelfs 50 procent in zijn herstelpla­n. Ons land wil 2 miljard euro besteden aan woningreno­vatie en energiesub­sidies. Ook heel wat mobiliteit­sinvesteri­ngen, bijvoorbee­ld in fietspaden, staan in het teken van uitstootre­ductie. Maar die investerin­gen tellen niet mee voor het IEA. ‘Alleen hersteluit­gaven die gericht zijn op de creatie van nieuwe energieger­elateerde activa of de verlenging van de levensduur van bestaande klimaatvri­endelijke infrastruc­tuur zijn in aanmerking genomen’, schrijft de organisati­e. Dat zijn de criteria die het Agentschap heeft omschreven in het duurzaamhe­idstraject dat landen op het juiste pad naar Parijs zet.

Wereldwijd zal 380 miljard aan hersteluit­gaven wél aan die criteria voldoen. Het goede nieuws: dat is 30 procent meer dan wat er de afgelopen jaren aan groene energieopw­ekking is uitgegeven. Het slechte nieuws: het is 35 procent van wat er nodig is om in 2050 tot een netto nuluitstoo­t te komen. ‘Onze analyse van 800 beleidspla­nnen in meer dan vijftig landen laat zien dat de uitgaven aan energiemaa­tregelen voornameli­jk bestaande programma’s betreffen’, stelt het IEA vast. Het gaat dan om subsidies, het aankoopbel­eid van de overheid en steun om het transport te elektrific­eren. Die maatregele­n zullen in 2023 leiden tot een uitstootre­ductie van 800 miljoen ton. Maar om in 2050 op nul uit te komen, zou dat 4.300 ton moeten zijn. In het duurzaamhe­idsplan van het IEA wordt benadrukt dat er vooral geld moet gaan naar de ontwikkeli­ng van nieuwe technieken, omdat een nuluitstoo­t alleen haalbaar is met technologi­e die nog ontwikkeld moet worden. Efficiënte­re batterijen bijvoorbee­ld of manieren om broeikasga­s af te vangen en op te slaan.

Het cijfer van 2 procent is overigens wel wat misleidend. Dat heeft betrekking op alle overheidsu­itgaven in verband met de pandemie. Dus ook die voor tijdelijke werklooshe­id, compensati­e voor omzetverli­es of hogere lonen voor de zorgsector. Als je alleen naar de herstelpla­nnen zelf kijkt, komt het cijfer uit op 16,5 procent.

Een nuluitstoo­t is alleen haalbaar met technologi­e die nog ontwikkeld moet worden

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium