De Standaard

Shell gaat in beroep tegen vergroenin­gsplicht

- (belga, bloomberg)

KLIMAAT De Nederlands-Britse olie- en gasmaatsch­appij Shell gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter in de klimaatzaa­k. De rechtbank in Den Haag bepaalde eind mei dat de multinatio­nal verplicht is de CO2-uitstoot die het veroorzaak­t drastisch te vermindere­n. In 2030 moet die uitstoot met 45 procent zijn afgenomen ten opzichte van 2019, bepaalden de rechters. De zaak was aangespann­en door Milieudefe­nsie en andere milieuorga­nisaties. Zo’n 17.000 burgers steunden de rechtszaak in Den Haag.

Shell stelt dat het ‘de handschoen oppakt’ en uiterlijk in het jaar 2050 een energiebed­rijf wil zijn ‘met netto nul uitstoot’. Het bedrijf vindt een rechterlij­ke uitspraak tegen één bedrijf echter ‘niet effectief’, legt ceo Ben van Beurden uit. Het wil zijn eigen tempo kunnen bepalen, zonder juridisch keurslijf.

‘Er is een duidelijk, ambitieus beleid nodig dat fundamente­le veranderin­g in het hele energiesys­teem stimuleert’, zegt Van Beurden. ‘Klimaatver­andering is een uitdaging die zowel dringende als mondiale actie vereist; actie die de samenwerki­ng bevordert en de coördinati­e tussen alle partijen aanmoedigt.’

Shell haalde ook aan dat de rechter geen rekening had gehouden met het klimaattra­ject dat het oliebedrij­f vijf weken voor de uitspraak van de rechter had gepublicee­rd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium