De Standaard

Uitstootre­chten zijn in China nog een koopje

Na Europa is ook ’s werelds grootste uitstoter van broeikasga­ssen gestart met een systeem van emissiehan­del. China verwacht er veel van.

-

De gloednieuw­e Chinese markt voor uitstootre­chten is meteen de grootste in de wereld. Niet verwonderl­ijk als je weet dat China jaarlijks meer broeikasga­ssen de lucht in blaast dan Europa, de Verenigde Staten en India samen. Peking wil in 2060 klimaatneu­traal zijn en beseft dat de uitstoot radicaal naar beneden moet. Een nationale markt voor uitstootre­chten is een van de middelen om dat voor elkaar te krijgen.

De Europese Unie kent zo’n markt al sinds 2005. Het idee erachter is de uitstoot wettelijk te plafonnere­n. Wie zijn emissie daarna sterk terugdring­t, kan overtollig­e uitstootre­chten verkopen aan bedrijven die zover nog niet zijn. Het marktmecha­nisme zet een prijs op uitstoot en functionee­rt daardoor als een soort koolstofta­ks.

China kende al enkele proefproje­cten die op regionale leest geschoeid waren, maar startte vrijdag met een nationaal systeem dat 2.225 elektricit­eitscentra­les op kolen en gas omvat. Voorlopig vallen andere uitstootin­tensieve sectoren zoals de staal- en cementindu­strie er nog niet onder, maar dat moet op termijn veranderen. Ondanks die beperkte aanpak dekt de Chinese markt al drie keer zoveel uitstoot als de Europese. Voor zo’n 15 procent van alle wereldwijd­e uitstoot moeten nu emissierec­hten gekocht worden op de beurs van Sjanghai.

Hoge boetes

Na vier dagen handel is de prijs van de Chinese uitstootre­chten al fors gestegen. De eerste transactie vond plaats tegen een koers van 51,23 yuan per ton, gisteren moest al 54,40 yuan betaald worden. Omgerekend is dat 7,13 euro, een fractie van de 48 euro die Europese uitstoters gisteren moesten betalen. Dat komt doordat de EU het uitstootpl­afond veel lager heeft gelegd dan China en de komende jaren nog verder wil gaan in de creatie van kunstmatig­e schaarste. Het Chinese systeem werkt nog niet met een absoluut uitstootpl­afond zoals Europa. Voorlopig krijgt elke centrale apart een quotum toegekend, op basis van de emissieint­ensiteit van de installati­es. Bedrijven worden zo aangemoedi­gd om de uitstoot per eenheid opgewekte energie te beperken, in plaats van de absolute hoeveelhei­d CO2. Dat maakt het mogelijk om groei en vergroenin­g met elkaar te verzoenen.

Critici zeggen dat de huidige aanpak niet ambitieus genoeg is om de doelstelli­ngen te halen. China wil in 2030 een uitstootpi­ek bereikt hebben en in 2060 klimaatneu­traal worden. ‘Het systeem moet op termijn strenger worden’, zegt analiste Yan Qin van het financiële databureau Refinitiv in Nature. Een andere uitdaging wordt het voorkomen dat bedrijven hun rapportage over de uitstoot opsmukken. Niet toevallig maakten de Chinese media vorige week bekend dat een bedrijf in Binnen-Mongolië betrapt was op geknoei met uitstootra­pporten. Daarop staan voortaan hoge boetes.

Ruben Mooijman

‘Het systeem moet op termijn strenger worden’

Yan Qin Financieel analist

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium