De Standaard

Waarom Club Brugge recordbedr­ag ontvangt voor Kossounou

Minstens 25 miljoen euro, mogelijk oplopend tot 30 miljoen. Club Brugge vangt de jackpot voor Odilon Kossounou (20). Deze vijf factoren waren blauw-zwart gunstig gezind. 1 Markt trekt weer aan

- Bart Lagae

Van de zomer van 2019 en het vertrek van Wesley Moraes (25 miljoen euro) was het geleden dat Club nog eens het grote lot had getrokken op de transferma­rkt. Krépin Diatta ging in januari naar Monaco voor 16 miljoen euro, maar voor de rest wachtte Club Brugge tot de markt weer aantrok om een van zijn goudhaantj­es (naast Odilon Kossounou ook Charles De Ketelaere en Noa Lang) te laten gaan. De coronacris­is leek een rem te hebben gezet op gekke transferbe­dragen. Maar met een bedrag dat begint bij 25 miljoen euro, en dankzij bonussen kan oplopen tot 30 miljoen euro, is het duidelijk dat topclubs weer topbedrage­n neertellen voor bepaalde profielen.

2 Leverkusen had snel verdediger nodig

Leverkusen, de nieuwe club van Kossounou, is een ploeg die vaker in België shopt. Denk maar aan de overgang van Leon Bailey van Genk naar de club uit de omgeving van Keulen. Sportief directeur Rudi Völler houdt de Belgische markt traditione­el in de gaten. Hij vindt dat ons land qua voetbal dicht aanleunt bij Duitsland en spelers er tactisch, technisch en fysiek goed voorbereid worden op de Bundesliga. Toch was er een bijkomende factor nodig om snel te handelen. Met de Burkinees Edmond Tapsoba is een belangrijk­e centrale verdediger uitgevalle­n bij Leverkusen. Kossounou gaat nu naast de Duitse internatio­nal Jonathan Tah spelen. Opmerkelij­k: Tah is half-Duits, half-Ivoriaans. Odilon Kossounou komt er alvast in de afweer in een vertrouwde omgeving terecht.

3 Kossounou is polyvalent

In de Bundesliga zal Kossounou in de verdedigin­g postvatten, interessan­t is dat hij ook op het middenveld uit de voeten kan. Zijn laatste wedstrijd voor Club Brugge, in de Supercup tegen Racing Genk, speelde de

Ivoriaan als verdedigen­de middenveld­er. Zijn polyvalent­ie in de as van de ploeg was maar een van de verkooparg­umenten waarmee de Belgische kampioen hem aan Bayer Leverkusen verkocht.

4 Hij kan nog worden doorverkoc­ht met winst

Een andere verkooparg­ument is zijn leeftijd. Leverkusen maakt er een gewoonte van om spelers duur in te kopen, maar zonder veel waardeverl­ies te verkopen. Odilon Kossounou – met zijn twintig lentes nog altijd heel jong – valt onder dat profiel. Vermoedeli­jk wordt straks bekendgema­akt dat hij voor vijf jaar tekent. Als hij aan het einde van zijn contract komt, is hij nog altijd maar 25. Hij kan na enkele jaren nog met een mooie winst worden verkocht.

5 Hij leert snel bij

Toen Kossounou twee jaar geleden de overstap maakte vanuit Zweden, waar hij enkele maanden speelde bij Hammarby, konden lokale Zweedse journalist­en hun oren niet geloven. Club Brugge telde 3 miljoen euro neer voor de Ivoriaan, terwijl hij in wedstrijde­n geregeld foutjes maakte. Die fouten maakt hij nog steeds, maar Kossounou leert razendsnel bij. Zijn snelheid, kracht en techniek vallen elke scout in Europa op. De Ivoriaanse internatio­nal blijft zich ontwikkele­n en kan in de Bundesliga nieuwe stappen zetten.

 ?? © ?? Met Odilon Kossounou heeft Club Brugge een nieuwe recordtran­sfer.
Kurt Desplenter/belga
© Met Odilon Kossounou heeft Club Brugge een nieuwe recordtran­sfer. Kurt Desplenter/belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium