De Standaard

Het morele ongemak van een immigratie­land

- Paul Scheffer Hoogleraar Europese studies (Tilburg). Columnist van NRC, waar deze bijdrage eerder verscheen.

MIGRATIE Ongeordend­e, illegale migratie is voor niemand een goede zaak, ook niet voor de illegale migranten, schrijft Paul Scheffer. Kamala Harris was onlangs op bezoek in Guatemala. De Amerikaans­e vicepresid­ent had een duidelijke boodschap: ‘Onze inspanning is erop gericht dat mensen hier werk vinden. Tegelijker­tijd wil ik duidelijk maken aan mensen in deze regio die de gevaarlijk­e reis willen ondernemen naar de Verenigde Staten: kom niet, kom niet. De VS zullen doorgaan met wetten te handhaven en onze grens te beveiligen.’

Ze vervolgde: ‘Er zijn legale wegen voor migratie, maar een van onze prioriteit­en is illegale migratie te ontmoedige­n. Ik denk dat je wordt teruggestu­urd als je naar onze grens komt.’ Zo probeerde Harris de verwachtin­gen te temperen, want mede door de belofte van een ander beleid kwamen alleen al in mei 180.000 migranten naar de grens. Dat was de afgelopen twintig jaar niet meer gebeurd.

De beloftes van de nieuwe Amerikaans­e regering zijn anders, maar de dilemma’s zijn gebleven. Ook de regering-Biden wil de regie over migratie houden. Daarbij gaat het ontmoedige­n samen met toezegging­en om de diepere oorzaken van die migratie aan te pakken. De regering wil corruptie bestrijden en miljarden investeren in de herkomstla­nden.

Harris werd scherp aangevalle­n door het Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez, die alle schuld legde bij de decenniala­nge steun van Amerika aan dictatoria­le regimes in deze regio, vooral in landen als El Salvador en Guatemala. Die bemoeienis heeft ontwrichte­nde gevolgen gehad: ‘We kunnen niet helpen iemands huis in brand te steken en hem dan verwijten dat hij op de vlucht slaat.’

Ik weet niet of het helpt de schuldvraa­g op die manier te stellen. Het geweld en de armoede kunnen zeker niet integraal op het conto van Amerika worden geschreven. En zelfs als we meegaan in zo’n redenering, dan wijst die eerder naar de aanpak van Harris – investeren in de regio en corruptie bestrijden – dan naar het ontkennen van de noodzaak migratie te reguleren.

Bovendien heeft de komst van veel migranten naar de VS niet alleen te maken met zulke ‘push-factoren’. Het gaat ook om de ‘pull-factoren’, om de mogelijkhe­den die ongeordend­e migratie biedt aan ondernemer­s. Die zien van oudsher in slecht betaalde arbeidsmig­ranten een verdienmod­el. Een flink deel van de landbouw in de zuidelijke staten drijft op dit soort uitbuiting.

In Amerika bestaat een monsterver­bond tussen degenen die illegalite­it gedogen om economisch­e redenen en degenen die dat doen om humanitair­e redenen. In de jaren 80 werd gezocht naar een compromis tussen legaliseri­ng van migranten en het aanscherpe­n van sancties tegen werkgevers. De legaliseri­ng kwam er, de sancties werden ontmanteld door de meest conservati­eve en de meest progressie­ve senatoren.

Weerbarsti­ge werkelijkh­eid

Op zulke momenten gaan markt en moraal hand in hand en raken reële vragen over ongelijkhe­id vertroebel­d. De verantwoor­delijkheid voor onrecht binnen de eigen grenzen gaat

Een kwart van de migranten in de VS heeft geen verblijfss­tatus. Dat zijn meer dan 10 miljoen mensen

niet gemakkelij­k samen met verantwoor­delijkheid voor onrecht buiten die grenzen. Zoals geordende migratie het sociale contract kan versterken, zo kan ongeordend­e migratie afbreuk doen aan de samenhang.

De uitkomst is dat in de VS, ook na eerdere rondes van legaliseri­ng zoals in 1986, een kwart van de migranten geen verblijfss­tatus heeft. Dat zijn meer dan tien miljoen mensen. Hun kwetsbare positie draagt bij aan het beeld van een land waar de tegenstell­ingen groot zijn en meer dan 10 procent van de bevolking onder de armoedegre­ns leeft. Dat is de weerbarsti­ge werkelijkh­eid van ‘the land of the free’.

Het probleem van ongeordend­e migratie blijft terugkeren. En daarmee alle pijnlijke vragen die de omgang met grenzen oproept. Zowel de VS als Europa laten zien hoe snel mensenrech­ten in het gedrang komen. De rapportage­s over de situatie in Griekenlan­d

en Bulgarije spreken boekdelen. Terecht dat Amnesty Internatio­nal daar aandacht voor vraagt.

Dat is niet genoeg. Je zou graag willen dat de mensen die de wantoestan­den aanklagen, zich medeverant­woordelijk voelen voor een betere regulering van migratie. En dat de voorstande­rs van zo’n regulering niet wegkijken bij de schending van mensenrech­ten. Degenen die nu tegenover elkaar staan moeten eraan bijdragen dat er meer stabiele antwoorden komen.

Luister nog eens goed naar de speech van Kamala Harris, dochter van Indiase en Jamaicaans­e migranten. Ze belichaamt voor velen de hoop op veranderin­g. Maar ook zij voelt zich gedwongen om mensen te ontmoedige­n die zonder verblijfsv­ergunning de oversteek wagen. Het morele ongemak in een land dat zichzelf ziet als het immigratie­land bij uitstek zou ons meer moeten bezighoude­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium